Rosmarie Wydler-Walti från Klimaseniorinnen i Schweiz (till höger) pratar med den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som befann sig i Strasbourg i samband med klimatdomarna.
Rosmarie Wydler-Walti från Klimaseniorinnen i Schweiz (till höger) pratar med den svenska klimataktivisten Greta Thunberg som befann sig i Strasbourg i samband med klimatdomarna. - Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT

Pensionärer får rätt i historiskt klimatmål

Schweiz har kränkt mänskliga rättigheter genom att misslyckas med att nå sina utsläppsmål, enligt Europadomstolen. Två andra klimatmål avvisas, inklusive ett där Sverige fanns bland länderna som stämts av en grupp ungdomar.


Människor i alla åldrar samlades utanför Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strasbourg i samband med tisdagens historiska beslut i tre klimatmål. Det var första gången domstolen yttrade sig i mål som rör klimatförändringarna och om huruvida staters klimatpolitik bryter mot Europakonventionen.

Organisationen Klimaseniorinnen, som samlat över 2 000 schweiziska kvinnor i pensionsålder, fick rätt av domstolen, som menar att Schweiz inte gjort tillräckligt för att ta itu med klimatförändringarna. Gruppen oroas över värre värmeböljor till följd av den globala uppvärmningen.

Med rösterna 16 mot 1 anser domstolen att den schweiziska klimatpolitiken kränker de mänskliga rättigheterna i enlighet med Europakonventionens artikel 8 om rätt till skydd för privat- och familjeliv. Domstolen ger också en känga till landets rättssystem som det anser har avfärdat kvinnornas sak för lättvindigt.

Beslutet kan skapa ringar på vattnet när det gäller hur andra domstolar ställer sig i det ökande antalet klimatmål runt om i världen.

Organisationen Klimaseniorinnen får rätt av Europadomstolen.

Två mål avvisas

De två andra målen kommer inte att tas upp av domstolen, däribland det som rönt allra mest uppmärksamhet:

Dödliga skogsbränder fick sex portugisiska barn och ungdomar att stämma Portugal och ett 30-tal andra europeiska länder, däribland Sverige, för otillräckliga klimatåtgärder. Men domstolen avvisar målet med hänvisning till att ungdomarna inte uttömt alla juridiska möjligheter att ställa sin regering till svars på hemmaplan.

"Regeringens och likasinnade länders inställning har varit att klagomålet inte uppfyller villkoren för att Europadomstolen ska pröva själva sakfrågan. Det kan konstateras att domstolen delar regeringens bedömning i den delen", skriver Elinor Hammarskjöld, rättschef på UD som skött ärendet från svensk sida, i en kommentar.

"Seger för alla"

Sofia Oliveira, en av de portugisiska ungdomarna, är besviken.

— Men det viktigaste är att domstolen i det schweiziska fallet sagt att regeringar måste minska sina utsläpp mer för att skydda mänskliga rättigheter. Deras seger är en seger för oss alla, säger hon.

Det andra målet som avvisas gäller en tidigare borgmästare som oroats över att hans hem vid den nordfranska kusten ska sväljas av stigande hav. Men eftersom han har flyttat därifrån kan han inte längre ses som ett offer, enligt domstolen.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!