Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ministern: Maximalt 180 miljoner med ny asylpakt

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) påstår att medier fabulerar i rapporteringen om EU:s nya migrationspakt. Det handlar inte om att betala miljarder för att slippa asylsökande utan om maximalt 180 miljoner kronor per år, enligt ministern.


— Det har förekommit en del fabulerande. Det är nästan som från en annan värld, där det stod att vi skulle behöva betala miljarder varje år för att ta emot migranter. Det stämmer alltså inte, säger Stenergard under ett seminarium på Moderaternas Sverigemöte.

Huvudregeln i EU:s nya migrationspakt, som klubbades i veckan, är att varje land tar ansvar för de migranter som kommer till deras land, i ett gränsförfarande. Ett sådant ska även Sverige inrätta vid Arlanda.

Om det skulle uppstå en krissituation, liknande den som vid flyktingkrisen 2015, då kan landet avropa hjälp från andra länder.

Då handlar det om maximalt 30 000 asylsökande som EU-länderna ska hjälpas åt att fördela mellan sig. Antingen fördelas de ut på alla medlemsländerna, eller så kan länderna betala 20 000 euro per person för att slippa ta emot asylsökande.

— Det kan också handla om kapacitetshöjande åtgärder. Det tror jag vi kan göra i stor utsträckning om det aktualiseras, med att stötta upp med kustbevakning och migrationshantering, säger ministern.

För Sveriges del skulle det handla om ett ansvar på tre procent av de 30 000 asylsökande, eller 900 individer, säger Stenergard.

— Det är maximalt 180 miljoner kronor på ett år. Sett till hela Migrationsverkets budget är det en väldigt liten post. Men jag tror inte vi ska behöva hamna där för vi har ett mycket mer robust regelverk.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!