Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fler skogar skyddas

Nyheter | 04/06/2009 11:58

Fler värdefulla skogar ska skyddas i Sverige.

– Ytterligare 126 000 hektar undantas nu från ingrepp, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Han tror att målet om totalt 400 000 hektar skyddad skog på statens mark kommer att nås 2010.

– Nu återstår bara 68 000 hektar. Målet är inom räckhåll, säger Carlgren.

Skyddet ingår i en ny proposition som presenterades på torsdagen. Av den areal som avsätts tillhör den största biten, 110 000 hektar, Statens fastighetsverk. Resten, 16 000 hektar, tillhör Fortifikationsverket.

Avsättningarna är en del av det Carlgren kallar regeringens nya strategi för naturvården. Han anser att avsättningen av skyddad mark hittills har gått alldeles för långsamt - en effekt av att principen tidigare har varit att all mark ska lösas ut, vilket kostar mycket pengar.

Det långsiktiga målet, som sattes 1999, har varit att 9 000 hektar värdefull skog ska skyddas i Sverige, varav 4 000 hektar på statens marker.

– I praktiken har vi varit chanslösa med den takt som pengar satts av för ändamålet. Nu har vi lagt om kursen vilket innebär att målet kan nås inom rimlig tid.

Den nya strategin, som delvis bygger på finska modeller, har dock fått kritik från miljöorganisationerna som menar att den inte ger ett lika starkt skydd som tidigare. Carlgren tillbakavisar kritiken:

– Med statliga inköp går det för långsamt. Jag tycker inte att detta är ett systemskifte.

Skrivet av: