Misstänkte mördaren fortsätter att neka

- 18/10/2008, 00:14 -

Efter ytterligare förhör väljer 50-åringen att skylla ifrån sig. (TT)

Ytterligare förhör har hållits under kvällen med den anhållne 50-åringen som är anhållen misstänkt för mord på den 29-åriga kvinna som varit försvunnen i Gällivaretrakten sedan i september. Det säger kammaråklagare och förundersökningsledare Ulrika Schönbeck.

TT: Har han erkänt någonting?

– Nej, inte vad jag vet. Inte så länge jag hade koll, vilket var till runt klockan fem i eftermiddags. Sedan har vi beslutat att han ska höras ytterligare i kväll. Om det nu har kommit fram någonting så har jag inte koll på det.

Schönbeck hade inte fått resultaten av blodproven från SKL vid halvniotiden på fredagskvällen.

– Men jag ska få en föredragning i morgon på förmiddagen.

Polisen har även säkrat blodspår på flera platser bekräftade Schönbeck tidigare på fredagen.

– Jag kan bekräfta att en av fyndplatserna ligger intill E 10.

Den platsen ligger inte så långt från den by där den anhållne mannen har sitt fritidshus.

Åklagaren hoppas på att få preliminära analyssvar från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), under fredagskvällen eller lördagen.

TT: Är ni säkra på att det blod som skickats till analys är människoblod?

– Ja, det är vi, säger Ulrika Schönbeck.

TT: Tidigare har polisutredningen bedrivits med människorov som brottsrubricering, men mannen har anhållits misstänkt för mord?

– Ja, han är anhållen skäligen misstänkt för mord, vilket är den lägre misstankegraden. Men under utredningen har det framkommit saker och gjorts vissa fynd som gör att brottsmisstanken nu rubriceras som mord. Vi har dock inte påträffat kvinnans kropp, säger Schönbeck.

– Han förnekar brott och det har inte framkommit något under dagen som gett skäl att skärpa misstankegraden, säger kammaråklagare Ulrika Schönbeck.

Undersökningen fortsätter nu på bred front.

– Vi kommer även att höra ett antal personer som kan ha något intressant att berätta. Vad jag känner till finns det inga tidigare kända kopplingar mellan den anhållne mannen och den 29-åriga kvinnan, säger åklagaren.

Senast klockan 12 på söndag måste åklagaren fatta beslut om hon ska begära den misstänkte häktad.

Den anhållne mannen äger enligt Vägverkets fordonsregister en bil av den typ som enligt polisen varit intressant i utredningen.

Den anhållne mannen är inte känd av polisen sedan tidigare, uppger åklagaren enligt flera medier.

Den 29-åriga kvinnan har varit försvunnen en dryg månad. Hon försvann den 12 september och dagen därpå hittades hennes bil vid den så kallade Stenbron vid Vassara älv utanför Gällivare. Men enligt tidigare uppgifter från polisen är det inte säkert att kvinnan själv kört bilen till bron utan den kan ha körts dit av någon annan person.

Skrivet av: