Fikadags. Men se till att dricka upp. Arkivbild.
Fikadags. Men se till att dricka upp. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Kaffet är hotat – då kan det försvinna

Om vi vill fortsätta fika behöver vi tänka om kring vad vi dricker. Det anser forskare som pekar på en osäker framtid för kaffe och kakao. Men det kanske viktigaste vi kan göra är att dricka upp – och sluta vaska.


Fakta: Fikakoppen och klimatet

Av varma drycker på fikabordet har te i snitt lägst klimatpåverkan per kopp, följt av snabbkaffe och därefter bryggkaffe. Att ha mjölk i ger en högre klimatpåverkan, och allra högst påverkan har varm choklad gjord på mjölk.

Källa: Sveriges Lantbruksuniversite t

Att prata om miljöproblemen med det svenskaste av allt – fikat – är minerad mark, konstaterar hållbarhetsforskaren Anne Charlotte Bunge vid Stockholms universitet.

— Reaktionen blir ofta “ska ni förbjuda kaffe nu också?” Det vill vi absolut inte. Men effekter av klimatförändringarna kommer att tvinga oss att minska konsumtionen, om vi inte ställer om vad vi fikar, säger hon.

Kaffe är det livsmedel som näst efter rött kött orsakar störst växthusgasutsläpp per kilo råvara. Men det krävs många koppar för att nå volymer motsvarande en biff.

Främst handlar miljöpåverkan från både kaffe och kakao om förlust av biologisk mångfald eftersom artrik regnskog skövlas för att ge plats åt odlingarna. Kaffet tillhör de av svenskarnas livsmedel som har allra störst negativ inverkan på artrikedomen.

Kaffesugen? Här är misstagen du ska undvika när du brygger

"Effekterna ignoreras "

Men i dag uppmärksammas sällan kaffets och chokladens miljöeffekter, menar Anne Charlotte Bunge.

— Det är något vi verkligen ignorerar. Troligen beror det på att vi fokuserar på köttet eftersom det delvis berör svenska bönder. Men vad som händer med odlare i globala söder är vi så bortkopplade från, säger hon.

Anne Charlotte Bunge, hållbarhetsforskare på Stockholms universitet.

Men att uppmärksamma fikats miljöeffekter ligger i vårt intresse om vi vill fortsätta sörpla, framhåller Bunge.

En stor andel av kaffebuskarna är redan hotade av klimatförändringar, skadedjur och avskogning, enligt en ny rapport från Fairtrade Sverige.

Till år 2050 beräknas den globala produktionen av arabica-kaffe minska med 45 procent och robusta-kaffe med 24 procent, enligt forskning från Stockholm environment institute.

— Vi i Sverige som är storkonsumenter av kaffe måste visa att vi tar ansvar för en mer hållbar fikakultur, säger Bunge.

Ica-butiken ger bort gratis kaffe till alla kunder

Vaskar dyr dryck

Bland annat handlar det, enligt henne, om att konsumera certifierat kaffe och kakao. Får odlarna bättre betalt kan de investera i klimatanpassning och fortsätta leverera råvaror.

Men kanske allra viktigast när det gäller den heta svarta drycken: sluta vaska. Svenskarna slänger drygt 84 000 ton kaffe och te om året, åtta kilo per person, enligt Naturvårdsverket.

— Man kokar en hel kanna och slänger det som blir över, trots att kaffe är så dyrt. Hotell, restauranger och offentliga sektorn slänger nog mest men vi alla behöver ta mer ansvar för att minska kaffesvinnet, säger Anne Charlotte Bunge.

Läs mer nyheter från Nyheter24 här:

Frågan alla ställer sig – vad är skillnaden mellan Löfbergs och Gevalia?

Frågan alla ställer sig – vad är egentligen skillnaden mellan 7up och Sprite?

Hade 1 000 hamstrar i lägenhet – anmäls igen: "Stämmer inte"

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!