- Foto: Pontus Lundahl/TT

SD hoppfulla - men undersökning pekar på tapp

Uppsluppet på Sverigedemokraternas valvaka innan vallokalsundersökningarna kommit. De visar 13,9 procent vilket innebär att partiet tappar.


Sverigedemokraternas valvaka på krogen Josefinas på Djurgården i Stockholm har omkring 300 Sverigedemokrater ska samlas här under kvällen. Utanför i regnet står några polisbilar. Strax innan klockan 20 anlände partiledaren Jimmie Åkesson, hälsade lite snabbt på några partikamrater vid buffébordet innan han försvann in i en avskild del av lokalen.

Partiets toppkandidat Charlie Weimers säger är hoppfull inför resultatet.

— Det känns bra jag tror att våra väljare är ovanligt taggade för EU-val. Jag tror att vi kommer att gå från tre till fyra mandat och att vi hamnar på kanske 17 procent.

Beatrice Timgren är paritets andra namn på EU-listan, och tror att partiet får 17,5 procent, vilket vore en ökning på två procentenheter från valet 2019.

Debatten inför valet har till stor del dominerats av Kalla faktas avslöjande att partiet använder sig av anonyma konton på sociala medier.

— Det tycker jag är tråkigt att debatten inte handlat om EU-valet, inte minst för väljarna som inte fått veta var partierna står någonstans. Men partiet har fått mycket positiv publicitet som kan ha gynnat oss, säger hon.

Vad kommer du att göra i Bryssel?

— Jag hoppas att vi kommer att kunna lämna tillbaka makten från EU till Sverige. Däremot vill vi arbeta tillsammans för att stärka den yttre gränsen.

— Jag hoppas på att kunna lämna tillbaka makten från EU till Sverige. Jag sitter i riksdag ser hur mycket vi påverkas av Bryssel. Det som kan bestämmas i Sverige ska bestämmas i Sverige. Däremot vill vi arbeta tillsammans för att stärka den yttre gränsen

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
/
EU
/
/