Måndag 15 Aug
Stockholm

Miljöpartiet: "Det är en glädjande signal"

Isabella Lövin ska ta tag i EU:s fiskepolitik. Och rädda torsken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Miljöpartiet gjorde en av sina bästa val någonsin. Man 10,9 procent av rösterna i EU-valet, vilket innebär att man nu får skicka inte bara en, utan två representanter till EU-parlamentet. En av dessa är Isabella Lövin - den europeiska fiskens förkämpe.

– Det är en glädjande signal. Opinionsmätningarna har visat de siffrorna i några veckor nu, men det är alltid osäkert, säger Lövin, som firat valframgången hela natten, till Nyheter24.

Tillsammans med miljöpartiets förstenamn, Carl Schlyter, ska Lövin snart bege sig till Bryssel för att starta arbetet med att rädda fisken och fiskeriet i Europa.

– Jag hoppas verkligen kunna påverka där nere, men är samtidigt medveten att det blir svårt. Å andra sidan vet de flesta att EU är långt ifrån en hållbar fiskepolitik som måste förändras.

Kan vi rädda Europas fiskbestånd?

–Det finns hopp om det. Vi för en realistisk fiskepolitik och jag tror att EU förstått allvaret i situationen.

– Ta torsken till exempel. Om torskens överlevnad stod mellan att fiska den till kollaps eller avstå från att äta den under ett par år, är ju valet lätt.

Miljöpartiets kärnfrågor har aldrig varit mer aktuella än nu under en period där medvetandet för klimatet är större än någonsin. Men partiet är långt ifrån en enfrågeparti, till skillnad från piratpartiet menar Lövin.

– De är ett missnöjesparti. Jag blir glad om det visar sig att piratpartiet förhindrade sverigedemokraterna, men det är väldigt synd om ungdomarna som inte förstått att miljöpartiet driver samma politik i frågor kring mänskliga rättigheter och integritet.

– Men till skillnad från piratpartiet så har vi en politisk agenda för mer än två procent av frågorna. Man får helt enkelt mer valuta för pengarna när man röstar på miljöpartiet, säger Lövin.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.