Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Arkivbild. - Foto: Lars Schröder/TT

Åkesson om valresultatet: "Oväntad händelse"

Sverigedemokraterna backade i valet till EU-parlamentet – och gick från att vara tredje till fjärde största parti. Partiledaren Jimmie Åkesson är förvånad över valresultatet.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

— De flesta bedömare hade räknat med att vi skulle öka, alla mätningar visade det. Det var en oväntad händelse, säger han i SVT:s Aktuellt.

Åkesson bedömer att Sverigedemokraterna misslyckats med att mobilisera sina väljare, och uppger att partiet nu kommer genomföra en eftervalsanalys. Partiet backade med drygt två procentenheter jämfört med förra EU-valet 2019.

— Det ser inte ut som att vi förlorat väljare till de partier vi normalt förlorar väljare till, primärt Moderaterna och Kristdemokraterna.

Årets valrörelse är den första sedan partiet gick med i Tidösamarbetet, och därmed inledde ett samarbete med regeringspartierna. Huruvida det påverkat valresultatet har Åkesson ingen klar uppfattning om.

— Det är klart att jag måste vara självkritisk när vi gör ett dåligt val. Men vilken del som varit dålig är för tidigt att svara på.

— Vi går nu in i en helt annan fas, med fokus på sakpolitik. När vi får prata sakpolitik, som i valet 2022, så går det väldigt bra för oss.

TT
/
/
/
/
/
/