Fler asylsökande går under jorden

Allt fler ensamkommande, asylsökande ungdomar försvinner.


Allt fler ensamkommande, asylsökande ungdomar försvinner från boenden i kommuner och hos Migrationsverket. Till och med maj i år har 62 gått under jorden, lika många som under hela fjolåret.

Orsaken tros vara att ungdomarna fått avslag på sina asylansökningar och därför inte törs återvända hem, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Det kan de inte tänka sig. De är livrädda. De vill till varje pris undvika det och då blir de tvungna att gå under jorden, säger Monica Brendler Lindqvist, psykoterapeut på Röda Korset, till Ekot.

Hon beskriver gruppen som rättslösa nomader i övre tonåren som drar runt i Europa på jakt efter tillfälliga jobb.

– De är ju desperata. De måste ju försöka hitta en inkomst.

I Sverige handlar det oftast om tunga svartjobb som städare eller diskare. I Sydeuropa främst om arbete på frukt- och grönsaksodlingar.

Många mår väldigt dåligt, säger Monica Brendler Lindqvist som har börjat få en samlad bild efter många års kontakter med ensamkommande.

Migrationsminister Tobias Billström (m) anser att det är uteslutet att de som håller sig gömda ska få sina asylansökningar prövade på nytt.

– Det är ju väldigt angeläget att folk som får avslag på sina asylansökningar respekterar detta, oavsett vilken ålder man befinner sig i, säger ministern till Ekot.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!