Utredningar om Jas-mutor läggs ner

Förundersökningarna om mutor i samband med Saabs försäljning av jas-plan läggs ner.


Förundersökningarna om mutor i samband med Saabs försäljning av Jas Gripen-plan kommer att läggas ned inom de närmaste dagarna, uppger SVT:s Uppdrag granskning.

Skälen är flera. Enligt tv-programmet ska huvudskälet vara att den stora härvan, som utreds av polis och åklagare i åtta länder, skulle kunna avslutas genom en överenskommelse mellan myndigheter i USA och Storbritannien och det företag som är den centrala aktören i alla delar: Saabs samarbetspartner, brittiska BAE Systems.

Uppdrag granskning, som åberopar källor med insyn i den internationella utredningsgruppen, säger att BAE Systems skulle vara berett att erkänna att bolaget brutit mot regelsystemet och betala en stor engångssumma i böter. Som motprestation skulle alla förundersökningar mot bolaget läggas ner.

Överåklagare Christer van der Kwast leder tre förundersökningar mot Saab, där bolaget misstänks för bestickning, det vill säga att det betalat mutor för att få sälja stridsflygplanet Gripen. Det rör affärerna med Sydafrika, Tjeckien och Ungern.

Om den brittiska antikorruptionsmyndigheten SFO skulle ingå en överenskommelse med BAE Systems kan inte van der Kwast gå vidare.

–Skulle resultatet bli att SFO inte skulle driva åtal mot BAE:s företrädare, att det helt enkelt inte blir någon lagföring i England, så ser jag inga möjligheter att driva frågan i Sverige. Vi är i den meningen avhängiga av vad engelsmännen lyckas uppnå vad gäller lagföringsdelen, säger överåklagaren till SVT.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!