Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Koparasit vanligast i södra Sverige

Parasit som orsakar aborter hos köttkor är mest utbredd i södra Sverige.

Parasiten neospora, som orsakar många aborter hos svenska köttkor, är mest utbredd i södra Sverige, visar en ny kartläggning.

Cirka tre procent av de svenska korna bär på parasiten, men den är vanligare i Kronobergs län och norra Skåne. Enskilda besättningar kan ha en infektionsgrad på upp till 80 procent. Det blir dyrt för drabbade lantbrukare, eftersom parasiten orsakar reproduktionsstörningar.

"Viktigast är att förhindra att parasiten sprider sig mellan besättningarna och orsakar avbrutna dräktigheter och dödfödda kalvar, vilket leder till betydande produktionsbortfall", skriver Camilla Björkman, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i ett pressmeddelande.

Smittade kvigor får inte användas till avel, eftersom parasiten överförs från ko till kalv under dräktigheten, påpekar hon. Det är mindre vanligt att den sprids via foder eller vatten.

Människor kan inte drabbas och det är inte farligt att äta kött från smittade djur. Däremot kan parasiten överföras från ko till hund och vice versa. I många andra länder i Europa är parasiten mycket mer utbredd än i Sverige.

Skrivet av:

Mer:

Dödades av uppjagade kossor