Tisdag 20 Apr
Stockholm

Konsult ska skärpa Migrationsverket

Migrationsverket har misslyckats med målen. Nu får verket experthjälp. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Migrationsverket har misslyckats med målet att ingen asylansökan ska ta längre tid än sex månader att pröva och tar nu hjälp från det privata näringslivet - genom det världsomspännande konsultföretaget McKinsey.

Det är ett tämligen unikt grepp i svensk statsförvaltning. Vissa kommer säkert att applådera, medan andra förmodligen menar att vi borde klarat uppgiften själva. Men den diskussionen tar jag gärna, klargör Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson på Dagens Nyheters debattsida.

Väntetiden för att få svar på en asylansökan är i dag nio månader, trots att Migrationsverket försökt och även lyckats korta den väsentligt jämfört med tidigare. Men "om Migrationsverket hade verkat i en konkurrensutsatt verksamhet skulle säkert våra väntetider ha fått några av våra kunder att vända sig till någon annan. Det ska vi ändra på", skriver Dan Eliasson.

Att anlita en utomstående aktör för att bistå med att reformera kärnverksamhet är tämligen unikt för ett centralt ämbetsverk, skriver Eliasson som räknar med effektiviseringsvinster som är flera gånger större än kostnaderna.

Konsultföretaget McKinsey har flera av världens allra största företag, åtskilliga regeringar och många ickekommersiella organisationer bland sina klienter.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela