Regeringen: Asylsökande ska bo på asylboende
Regeringen och SD vill att alla asylsökande ska bo på asylcenter och inte i eget boende. De nya regler som nu föreslås är dock inte tvingande – men fler åtgärder väntas. Socialdemokraterna kallar förslaget "tandlöst".
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Asylsökande ska bara ha rätt till ekonomiskt bistånd (dagersättning och särskilt bidrag) om han eller hon bor på ett statligt asylboende.
Har man nära anhöriga, i praktiken en kärnfamilj, i Sverige, eller har medicinska skäl för att bo någon annanstans, ska dock undantag kunna göras från huvudregeln.
Migrationsverket ska få kontrollera om den asylsökande bor på anvisad plats på asylboendet.
Om inte ska asylansökan få betraktas som återkallad och kunna skrivas av. Det är dock möjligt för den asylsökande att söka asyl på nytt.
Dessutom föreslås en lagreglerad skyldighet för asylsökande att delta i samhällsintroduktion. I dag deltar bara 60 procent.
Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 mars 2025.
Regeringen och SD föreslår i en lagrådsremiss att asylsökande som huvudregel måste bo på statliga asylboenden för att få ekonomiskt stöd. Förslaget väntas få minst hälften att välja asylboende framför eget boende, jämfört med cirka 30 procent i dag.
— Det är ett steg i rätt riktning, men jag tror inte att det kommer att vara tillräckligt för att alla ska göra det, säger migrationsminister Johan Forssell (M).
Sedan mitten av 1990-talet, då den så kallade ebo-lagen infördes, har asylsökande rätt att bosätta sig var de vill i Sverige. Det har enligt regeringen medfört negativa konsekvenser både för individen och samhället.
Tillräckligt starkt?
Många bor trångt hos släktingar och bekanta i utanförskapsområden, vilket enligt Forssell försvårar integrationen och bidrar till skuggsamhället.
SD:s migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling pekar också på att boende i Migrationsverkets asylcenter underlättar för en snabb och effektiv asylprocess och ett snabbare återvändande om det blir avslag på asylansökan.
Dagersättningen betraktas dock som låg, och Migrationsverket har tidigare konstaterat att den för många inte utgör ett tillräckligt starkt incitament för att bo på ett asylboende.
Obligatoriska center
Regeringen och SD vill egentligen gå längre och ha en slags obligatoriska asylcenter, där asylsökande ska åläggas att uppehålla sig under hela asylprocessen.
En utredare ska presentera ett förslag om detta om två veckor. Bland annat handlar det om att asylsökande ska ha anmälningsplikt, och att det geografiska område de får vistas i ska begränsas.
Socialdemokraternas migrationspolitiske talesperson Anders Ygeman tycker att det förslag som nu lagts fram är för tandlöst. Han tror att det finns sätt att få fler asylsökande att bo på Migrationsverkets asylcenter, till exempel genom starkare ekonomiska incitamentet.
Om inte det skulle räcka är Ygeman öppen för att lagstifta om obligatoriskt boende på asylcenter med in- och utpasseringskontroller.
— Ytterst måste man pröva det, säger han.