Tobias Krantz ny högskoleminister

- 17/06/2009, 15:19 -

Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund presenterade efterträdaren.

Tobias Krantz, 38, blir ny högskole- och forskningsminister. Statsminister Fredrik Reinfeldt (m) och Jan Björklund (fp) har lyckats hålla namnet hemligt för att släppa nyhetsbomben vid onsdagens presskonferens på Rosenbad.

– Min vision är att skapa en svensk högskola i världsklass. En spännande fråga är hur vi skapar en utbildning där vi prioriterar kvalitet framför kvantitet, säger Tobias Krantz.

Han var i förhandsdiskussionerna en het kandidat, men inte hetast. Vissa partistrateger beskriver honom som lite för grå och att han inte skulle vara någon större röstmagnet inför riksdagsvalet 2010. Hans fru Anna Grönlund Krantz, PR-konsult och kollega med Göran Persson på JKL, nämndes också som en alternativ lösning.

Folkpartiledaren Jan Björklund erkände att Krantz var en av huvudmännen bakom partiets högskolepolitiska program, som nu är grund för alliansens motsvarande program.

– Tobias Krantz politiska och akademiska kunskaper gör honom lämplig för uppdraget. Han är klok och omdömesgill, dessutom en person som är ganska trevlig och rolig och han har självdistans som man behöver i det här jobbet, sa Björklund.

Krantz väntas nu bli entledigad från sitt uppdrag som riksdagsledamot i och med nya rollen som minister. Han är folkpartiets talesman i socialutskottet, suppleant i socialförsäkringsutskottet, kulturutskottet, civilutskottet och i riksrevisionens styrelse. Han är dessutom ledamot i partistyrelsen.

Han är uppväxt i Jönköping och har en yrkesbakgrund som journalist och ledarskribent. I utbildningsbagaget har han en fil kand från Uppsala universitet och en fil dr i statskunskap. Han beskriver sig själv som en frankofil.

– Frankrike är en bra blandning av det ordningsamma lutheranska och det sorglösa livet som är signifikant för de latinska länderna. Kanske är det lite som min personlighet.

Skrivet av: