Maktstrid hotar om Barroso

Hård maktstrid hotar om inte helgens EU-toppmöte går den svenska regeringens väg.


Hård maktstrid i EU hotar om inte midsommarhelgens toppmöte går den svenska regeringens väg.

Regeringen behöver inför det svenska ordförandeskapet höra ett tydligt stöd från unionens regeringar vid toppmötet för att José Manuel Barroso ska fortsätta som EU-kommissionens ordförande.

Annars står regeringen ensam med ansvaret för EU från den 1 juli, eftersom också parlamentet är helt nyvalt och ännu inte formerat.

Barroso är än så länge den enda kandidaten, men starka intressen i såväl parlamentet som hos EU:s stormakter Tyskland och Frankrike har flaggat för att de gärna förhalar beslutet.

Parlamentet skulle tjäna på att beslutet fattas först när det omstridda Lissabonfördraget trätt i kraft, då parlamentet har fått betydligt mer makt. De tyska och franska regeringarna har manövrerat för att hålla Barroso på halster ännu en tid, för att tvinga fram eget inflytande över hans kommission och dess agenda.

Liknande tongångar hördes när riksdagens EU-nämnd på onsdagen diskuterade toppmötets dagordning med statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Vi säger nej till ett villkorslöst ja för Barroso. Vi tycker precis som Tyskland och Frankrike att det inte finns någon anledning att hasta i väg och ge honom helt fria händer, och vill först se hans handlingsprogram, vad han tänker göra för jobben och löntagarna, sade då Susanne Eberstein (s).

– Det där är ett sätt att försöka rucka på EU:s maktbalans. Kommissionen är en god vän för små och medelstora länder. Jag tänker fortsätta försvara den principen, och jag tycker inte EU-nämnden ska underskatta vad det är som just nu pågår, svarade Reinfeldt bistert.

Han tror dock att Barroso kommer att få mandatet i helgen, sedan förbundskansler Angela Merkel och president Nicolas Sarkozy nyligen pratat sig samman.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!