Bakslag för Reinfeldt om Barroso

Regeringen Reinfeldt har åkt på första smällen som EU-boss.


Statsminister Fredrik Reinfeldt och regeringen har åkt på det första bakslaget som EU-ordförande.

Valet av ny ordförande för EU-kommissionen får vänta till i höst.

På en presskonferens med den franske presidenten Nicolas Sarkozy gjorde Reinfeldt klart att motståndet i EU-parlamentet är för stort för att ta ett beslut om omval av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso redan den 15 juli, något som regeringen och Reinfeldt har arbetat hårt för.

Med osäkerhet om vem som ska leda kommissionen från i höst skulle Sveriges arbete som ordförande bli mycket svårare, har Reinfeldt argumenterat. Inte minst med tanke på förhandlingarna om ett nytt klimatavtal i Köpenhamn i höst, där EU-kommissionen ska bistå Sverige.

– Det finns ingen möjlighet för detta i juli utan vi får återkomma vid ett senare tillfälle, sa Reinfeldt efter den gemensamma presskonferensen.

Men statsministern understryker att han bara ser det som en fördröjning, att Barroso får stöd av en majoritet i parlamentet när det möts för sin andra, eller tredje session i höst, räknar han med till hundra procent.

Vid toppmötet på midsommar gav EU-ledarna enhälligt stöd för Barroso, för ytterligare fem år som ledare för kommissionen.

Femtonde juli eller femtonde september spelar ingen roll, sade den franske presidenten och tillade att han hade påpekat det redan vid toppmötet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!