Här är EU:s Stockholmsprogram mot brott

Stockholmsprogrammet lanserar polissamarbete, asylmottagande och ny valdag.


Justitieminister Beatrice Ask och migrationsminister Tobias Billström får ägna mycket tid åt EU:s Stockholmsprogram i höst.

Där finns förslag på polissamarbete, asylmottagande och en ny valdag för EU-parlamentsvalet.

– Nja, kanske fixar inte ett nytt datum för EU-valet det låga valdeltagandet, medgav EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso när han presenterade Stockholmsprogrammet i Bryssel på onsdagen.

Men ett nytt valdatum finns med i den mängd förslag som ska utgöra ramen för EU:s politik på det rättsliga området och för asyl och migration de närmaste fem åren. EU-kommissionen föreslår att valdagen flyttas till Europadagen den 9 maj, eller dagarna däromkring, för att stärka EU-kopplingen.

Gemensamt asylsystem

Stockholmsprogrammet, som ska antas under Sveriges halvår som EU-ordförande, ger både signaler om att det kommer att behövas arbetskraftsinvandring framöver och att åtgärder krävs för att minska illegal invandring, inte minst i Medelhavsområdet.

– En av huvuduppgifterna på asyl- och migrationsområdet blir att arbeta för ett gemensamt asylsystem som är rättssäkert, tillgängligt och solidariskt mellan EU:s medlemsstater, säger Tobias Billström (m) i en kommentar.

Beatrice Ask (m) anser att programmet måste få en bra balans mellan effektiv brottsbekämpning och integritet för den enskilde.

Rättslig information

På Asks ansvarsområde finns förslag som rör brott som begås på internet, till exempel barnpornografibrott, och åtgärder mot människohandel och terrorism. Kommissionen vill också att EU-länderna ska utbyta mer rättslig information med varandra och att olika länders polis ska samarbeta mer.

Man konstaterar också att det blir allt vanligare att människor flyttar mellan EU-länder, gifter sig, får barn och har tillgångar i flera medlemsstater och att civilrätten då måste hänga med i denna utveckling.

EU:s justitie- och migrationsministrar kommer att diskutera Stockholmsprogrammet på sitt informella möte i Stockholm i mitten av juli.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!