Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Reinfeldt stöttar Barrosos kampanj

Nyheter | 25/04/2009 18:59

Alliansen söker efter borgfred under EU-ordförandeskapet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill att EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso ska väljas om för fem år till.

Det öppnar för strid med oppositionen.

– Jag har fram till i dag inte hört något förslag på någon annan kandidat. Dyker det upp får vi förhålla oss till det då, sa Fredrik Reinfeldt (m) på en pressträff i samband med moderaternas kommunkonferens i Örebro.

Enligt Reinfeldt är det också mycket viktigt för det svenska ordförandehalvåret i EU, som inleds första juli, att en ny ordförande kan nomineras på EU-toppmötet i midsommar. Annars innebär det ytterligare problem för Sverige som ordförande i ett läge där EU-parlamentet och kommissionen ska byta medlemmar och osäkerheten om förslaget till nytt EU-fördrag hänger kvar in på hösten.

Laval och Byggnads

Så sent som i veckan gick den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet, den näst största i parlamentet med drygt 200 ledamöter, ut med att de inte kommer att acceptera Barroso som kandidat för en ny period om han inte förbinder sig att se över det så kallade utstationeringsdirektivet.

EU-parlamentet ska godkänna den som föreslås som ny ordförande i i kommissionen, liksom kommissionen i sin helhet. De svenska socialdemokraterna har också krav på ändring av direktivet som en central del i sin kampanj inför valet till EU-parlamentet den 7 juni. Direktivet om utstationering slår fast reglerna för vilka villkor utländska arbetare ska ha när de arbetar tillfälligt på uppdrag i andra länder.

Direktivet var centralt i striden mellan Byggnads och Laval om skolbygget i Vaxholm, där EU:s domstol till slut slog fast att Byggnads blockad stred mot EU-rätten.

Borgfred

Eftersom Barroso hittills inte har lyssnat på krav på förändringar i direktivet kommer den socialdemokratiska gruppen att lansera en egen kandidat till posten som kommissionsordförande.

– Det är alldeles uteslutet att stödja en kommission som inte vill göra något åt detta, sade Jan Andersson (s), ordförande i parlamentets arbetsmarknadsutskott.

Ett namn kommer att presenteras först efter EU-valet. Inom kort kommer regeringen, enligt statsministern, att kalla oppositionen till överläggningar om det svenska ordförandeskapet i EU.

Reinfeldt vill få till en så kallad borgfred i politiken - så långt det nu är möjligt med tanke på att moderaterna har partistämma i höst och socialdemokraterna på sin kongress ska slå fast taktiken inför riksdagsvalet 2010.

– Vi har ett gemensamt ansvar för att Sverige sköter ordförandeskapet på ett bra sätt, säger Fredrik Reinfeldt.

Skrivet av: