Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tusentals drabbades av tågkaos

Nyheter | 20/10/2008 01:15

Först vid 19-tiden kunde passagerare börja evakueras. (TT)

STOCKHOLM. Ett urspårat hjulpar på fel ställe - och tusentals tågresenärer försenades i timmar.

– Det inträffade på det allra sämsta stället som det kunde hända på, säger Thomas Oberländer vid SJ:s pressjour, till TT.

Två timmar efter att ett tåg spårat ur kunde trafiken sättas i gång på ett av spåren genom Stockholm på söndagskvällen.

– Ganska mycket av trafiken kommer att kunna gå söderut igen, med de förseningar som är, säger Thomas Oberländer vid SJ:s pressjour, till TT.

Men problemet med "getingmidjan" för tågtrafiken hann visa sitt fulaste ansikte för tusentals tågpassagerare.

Ett hjulpar hoppade ur spåren på ett X2000-tåg på väg ut från Stockholms central i höjd med Tegelbacken klockan 17.30 - och all södergående trafik lamslogs.

Drygt 250 passagerarna ombord på det urspårade tåget var på väg mot Skövde och Uddevalla när resan nästan omgående tog slut. Tåget fastnade på spåret och först vid 19-tiden kunde passagerarna evakueras. De fick ta sig till fots tillbaka till Stockholms Central, en sträcka på några hundra meter. SJ stannade alla tåg söderifrån i Flemingsberg. Tåg som inte hunnit förbi Hallsberg, leddes om via Västerås så att de kunde ta sig in till Stockholms central norrifrån.

– Vi har haft skytteltrafik med ersättningsbussar mellan centralen och Flemingsberg så tågen har kunnat gå därifrån i ganska stor utsträckning, säger Thomas Oberländer.

SJ kunde även skicka iväg två tåg till Malmö och ett till Göteborg genom att köra det via Västerås.

Enligt Oberländer drabbades ett par tusen kunder av stoppet på ett eller annat sätt.

TT: Hur många kom inte iväg alls?

– Såvitt jag vet är det inte något tåg som blivit helt inställt, men det har blivit kraftiga förseningar, säger Oberländer.

Även pendeltågstrafiken berördes. Pendeltågen söderifrån fick vända i Stockholms södra under resten av kvällen. Det öppnade spåret kommer att vara öppet under resten av kvällen.

– Under natten ska vi bärga det urspårade tåget. Båda spåren kommer att vara öppna till morgontrafiken, lovar Bodil Sonessson på Banverkets pressjour.

Skrivet av: