Ingen religiös slakt

All slakt av djur i Sverige måste även i fortsättningen ske med bedövning.


All slakt av djur i Sverige måste även i fortsättningen ske med bedövning.

EU-parlamentets krav på undantag för religiös slakt kommer inte att antas av EU:s jordbruksministrar.

– Vi får behålla de högre nivåer på reglerna som vi har i dag. Jag känner mig mycket tillfreds med det förslag som nu ligger på bordet efter mycket idogt arbete från min och mina medarbetares sida, sade jordbruksminister Eskil Erlandsson efter EU-nämndens sammanträde.

EU-parlamentet hade tidigare ändrat EU-kommissionens ursprungliga förslag om krav på bedövning vid slakt. Enligt EU-parlamentets förslag skulle ett generellt undantag göras i hela EU för religiös slakt. Det hade inneburit att Sverige blivit tvunget att ta bort de krav på bedövning som gäller i dag.

Men inför jordbruksministrarnas möte i Luxemburg i nästa vecka har EU-länderna kommit överens om att inte gå på den linjen.

– Det här innebär ett rakt avståndstagande skulle jag vilja säga från EU-parlamentets ställningstagande och det är jag nöjd med att vi fått, sade Eskil Erlandsson.

Beslutet från jordbruksministrarna blir i form av en förordning, vilket innebär att det omedelbart blir svensk lag. Beslutet innebär vidare att varje kommersiellt slakteri ska inrätta en så kallad djurombudsman, som har till uppgift att kontrollera att slakten sker på rätt sätt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!