Shoppingsugna semestersvenskar

Regn och trist väder på semestern - då kör svensken iväg och shoppar.


Det verkar som om svenskarna tröttnat på ekonomiska krisbesked. Våren har inneburit ett uppsving för handeln och regniga semesterdagar tar svenskarna gärna bilen för en shoppingutflykt.

Regniga juni- och julidagar spenderar svenskarna gärna under tak i köpcentrum eller så packar man in sig i bilen och tar en utflykt till någon köpstad.

– Är det dåligt väder på semestern så märker vi att det blir proppfullt på bland annat Ikea. Det blir en shoppingutflykt eftersom det ofta ligger andra butiker i anslutning, säger Lena Larsson, vd för Handelns utredningsinstitut (HUI), till TT.

Uppdämt behov

Enligt HUI:s senaste undersökning för vårens handel verkar det som om det finns ett uppdämt köpbehov. Detaljhandeln ökade i april med 4,7 procent, jämfört med samma månad i fjol.

Skoförsäljningen har bland annat drabbats hårt tidigare, men nu ökade det igen.

– Konsumenterna har varit sparsamma och har ett uppdämt konsumtionsbehov, säger Lena Larsson.

Ikea hade över 32 miljoner besökare i sina svenska butiker under 2008 och Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea, märker av ett ökat tryck regniga semesterdagar.

– När det är dåligt väder är Ikea ett utflyktsmål. Bäst för oss är molnigt. När det hällregnar stannar man hemma, säger hon.

Tar priset

Men i kategorin svenska shoppingresemål tar nog Gekås i Ullared priset. Hit reser kunderna i genomsnitt 20 mil, enkel resa, för att leta efter låga priser på bland annat kläder och hemelektronik. Kring varuhuset har det byggts upp en hel campingstad, med stugor och plats för husvagnar. Under högsäsong är det fullt och då övernattar 2 500 personer varje natt.

– Vi hinner inte bygga ut för att ta emot alla kunder, säger Boris Lennerhov, vd för Gekås.

Drömvädret för Gekås är regn i början av sommaren och sol i slutet. Annars blir besökstrycket för hårt för under semesterveckorna.

– Nu går det oanständigt bra för oss. Vi har en tillväxt på 15 procent. Den bästa tillväxt vi har haft på 46 år, säger Bors Lennerhov.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man höll hund och valpar instängda i garage – utan dricksvatten och rena liggplatser

Polisen rapporterar om brand, Smedjebacken

"Polisen biträder räddningstjänsten vid en fullt utvecklad brand i Söderbärke.", skriver polisen på sin hemsida.

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

P 7 i Skåne står inför en svensk pionjärinsats i Nato när uppåt 600 man ska skickas till Lettland. För att klara det kan det bli nödvändigt att under en period tumma på målet att utbilda fler värnpliktiga.

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.