Torsdag 11 Aug
Stockholm

Moderat grävde ned kycklingkadaver

Förre kommunalrådet Jan Erik Einarsson riskerar hårda straff efter miljökontorets fynd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

ÖRKELLJUNGA. 11 000 kycklingar låg döda och ruttnade helt öppet omgivna av flugsvärmar. Moderatpolitikern Jan Erik Einarsson, tidigare kommunalråd och nämndeman vid Helsingborgs tinsgrätt, riskerar miljösanktionsavgift och anmälan till länsstyrelsen, efter upptäckten.

Miljökontoret i i Örkelljunga tipsades anonymt om att ett stort antal kycklingar grävts ned på en gård som tillhör Einarsson. Inspektören gjorde fyndet och miljöchefen ringde i sin tur till Einarsson, som omgående erkände att han grävt ned 11 000 kycklingar som avlidit i en olyckshändelse fem dagar innan, skriver Helsingborgs Dagblad.

Einarsson vägrade att söka dispens från länsstyrelsen, och gjorde ingen anmälan till miljökontoret. I stället bestämde han sig för att gräva ned kadavren 100 meter från stallarna. Han riskerar nu böter på 10 000 kronor för att ha brutit mot föreskrifter om hantering av animaliska biprodukter och förordningen om deponering av avfall.

Miljönämnden vill också anmäla till länsstyrelsens djurskyddsfunktion för eventuell prövning. På frågan om varför Einarsson inte anmälde själv säger han till Helsingborgs Dagblad:

– Klart att jag skulle. Jag borde även ha ringt veterinären och dem jag ska leverera till. Men jag var så nedslagen ett par dagar och mest olycklig av alla över att det inträffade på detta sättet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.