Sverige utvisade kinesisk diplomat

- 22/06/2009, 17:15 -

Flyktingspioneri blev kinesiska ambassadens fall. Kina bestraffar Sverige efter aktionen.

Svenska regeringen har utvisat en kinesisk diplomat, därför att ambassaden varit inblandad i flyktingspionage. Kort därefter utvisade Kina en svensk diplomat i Peking.

– Vi kan bekräfta att en utländsk diplomat har utvisats. Från vilket land diplomaten är vill jag inte kommentera. Vi kan bekräfta att en svensk diplomat utvisats som svar på detta, säger Anders Jörle, presschef vid UD:s presstjänst.

Enligt uppgifter till TT handlar de diplomatiska aktionerna om följderna av att en man den 5 juni häktades i Stockholm som misstänkt för flyktingspionage åt Kina. Den 61-årige svenske medborgaren kom på 1990-talet till Sverige som politisk flykting.

Han är uigur, det vill säga han tillhör den muslimska minoritet som lever i nordvästra Kina och som talar ett turkiskt språk. När han häktades belades hans advokat med yppandeförbud, men enligt uppgifter till TT ska mannen på uppdrag av kinesiska ambassaden ha spionerat på de drygt 100 uigurer som bor i Sverige.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand, som leder förundersökningen, sa efter häktningen att 61-åringen haft kopplingar till den kinesiska ambassaden, men han ville inte bekräfta att mannen spionerat på andra uigurer.

Anders Jörle vill inte säga något om när och på vilket sätt UD reagerade - om den utländske ambassadören kallats upp till utrikesminister Carl Bildt eller om frågan skötts av kabinettssekreterare Frank Belfrage.

UD vill inte heller säga när Sverige utvisade diplomaten och när svaret om att utvisa en svensk diplomat kom.

Den häktade mannen ska enligt åklagaren ha bedrivit sitt flyktingspionage från januari 2008 till den 3 juni i år, då han anhölls.

Skrivet av: