Diplomat kidnappade ryskt barn

"Jag ångrar inte vad jag gjorde."


En finsk diplomat anklagas för kidnappning efter att ha smugglat ut ett ryskt barn till Finland i sin bil. Simo Pietiläinen arbetar som konsul i St. Petersburg och ska enligt uppgifter ha fört ut sin vän Paavo Salonen och dennes femåriga son Anton ur landet, skriver Moscow Times. Händelsen ska ha inträffat för en månad sedan och enligt ryska myndigheter bröt Pietiläinen mot både ryska lagar, samt Wienavtalet, vilket reglerar diplomatiska och konsulära relationer.

Femåringens föräldrar är mitt uppe i en vårdnadstvist och detta är inte första gången som sonen kidnappats. Redan förra våren blev Anton kidnappad av sin mor, som är ryska. Kvinnan hade förfalskat dokument för att se till att sonen fick ryskt medborgarskap. Även om man upptäckte att dokumenten var förfalskade gick man senare med på att låta honom stanna i Ryssland.

Pietiläinen insåg då att Anton och hans far aldrig skulle kunna fly från landet på lagligt vis. Han ångrar därför inte sina handlingar.

– Nej, det fanns inte en chans att de hade kunnat komma hem till Finland igen på lagligt vis. jag ångrar inte alls det jag gjort, säger han, enligt Helsingin Sanomat.

Både finska och ryska myndigheter har nu förklarat Pietiläinen persona non grata, vilket innebär att han inte längre får arbeta som konsul i Ryssland.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.