Reinfeldt smygstartade som EU-boss

Statsminister Fredrik Reinfeldt smygstartade som EU-ordförande på tisdagen.


Statsminister Fredrik Reinfeldt smygstartade som EU-ordförande i Bryssel på tisdagen.

Budskapet var att det blir tufft, men att han är redo att tackla både klimatförändringar och finanskris.

Trots att Sverige officiellt inte tar över ordförandeklubban i EU förrän den 1 juli fick Fredrik Reinfeldt så smått känna på sin nya roll under tisdagen. Han var i Bryssel för att presentera vad Sverige tänker prioritera under sina sex månader som ordförandeland. Först för internationella journalister, sedan på tankesmedjan Centre for European Studies (CEPS).

Efter vårens tjeckiska ordförandeskap, som störts av politiska bråk på hemmaplan och till och med ett regeringsbyte i halvtid, finns en förväntan i Bryssel att svenskarna ska bringa lite ordning och reda och börja leverera.

För Reinfeldt är prioriteringarna klara: ett nytt globalt klimatavtal ska komma på plats i december i Köpenhamn och dessutom ska finanskrisen hanteras.

Klimatet blir förmodligen tuffare att nå enighet om än ekonomiska åtgärder, tror han. Nyckeln blir att få med USA, Kina och Indien på båten.

– Om inte andra utvecklade länder följer efter kan vi knappast förvänta oss att utvecklingsländer ska bidra, sa Reinfeldt.

Trots en ambitiös svensk agenda finns det många osäkra faktorer som kan sätta käppar i hjulen.

Dels att EU-parlamentarikerna är nyvalda inte blivit varma i kläderna och dels att en ny EU-kommission ska utses. Dessutom ska Irland folkomrösta en andra gång om EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, och det kan bli ett nytt nej.

Det kan också bli svårt att nå resultat i en av Sveriges hjärtefrågor - den fortsatta utvidgningen av EU. Just nu blockeras Kroatiens förhandling av EU-landet Slovenien. Dessutom stoppar Grekland Makedoniens närmande och det finns även en rad hinder när det gäller Turkiet. Inte minst att Frankrike och Tyskland säger nej till fler medlemmar innan Lissabonfördraget börjat gälla.

– Jag vet att det finns olika uppfattningar om utvidgningen, säger Reinfeldt.

– Men när det gäller Turkiet ligger också en hel del av de fortsatta förhandlingarna i deras egna händer. De måste fortsätta sitt reformarbete.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!