Måndag 21 Jun
Stockholm

Polis pucklar på man med hjälm

I lördags drabbade Malmöpolisen samman med demonstranter som inte gillar sverigdemokrater. En av dem misshandlades med hjälm.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vänsterautonoma demonstranter gav sig i lördags ut på Malmös gator för att driva bort sverigedemokraterna från ett offentligt möte. De var ute efter att störa demonstrationsfriheten.

Malmöpolisen var där för att upprätthålla den. Och drabbade samman med demonstranterna.

Men med tveksamma metoder.

I en videosekvens kan man se hur en polis slår en motdemonstrant. Med en hjälm.

– Det är ingenting jag rekommenderar säger Maths Thimgren, insatschef vid demonstrationerna, till Aftonbladet.

– Först förklarade vi för dem att de gjorde sig skyldiga till ordningsstörande. Flyttar man sig inte inom fem minuter kan man dömas i upp till sex månaders fängelse för ohörsamhet mot ordningsmakt, säger Maths Thimgren, insatschef, Malmöpolisen.

Efter att demonstranterna vägrat skingra sig väntade polisen i fem minuter. Sedan skickade man in civilklädda infiltratörer som grep ett femtontal personer.

– De som var de mest aktiva plockades bort. När det blev klart drog sig de civilklädda poliserna tillbaka. Sedan skickade vi fram den polisiära styrkan med ändamålet att anvisa en väg ut ur området, säger Maths Thimgren till Aftonbladet.

Några demonstranter ägnade sig åt passivt motstånd. I en ickevåldsaktion satte de sig ner på marken och höll varandra i armkrok.

– I det läget får poliserna använda det våld som anses nödvändigt för att flytta på folkmassan. Men man får inte använda sig av övervåld.

Mats Thimgren tycker att det "inte är så bra" att använda en hjälm för att få en motdemonstrant att resa sig.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela