Högsommarvärmen drar in över Norrland de närmaste dagarna då den maximala dagstemperaturen spås nå mellan 26 och 33 grader lokalt i Västernorrlands län, östra delen av Jämtlands län samt stora delar av Västerbottens och Norrbottens län.
Värmen väntas hålla i sig till och med torsdag den 18 juli, enligt SMHI, som utfärdat en gul varning för höga temperaturer på minst 30 grader i de inre delarna av Västerbottens, Jämtlands samt Västernorrlands län. Varningen gäller från och med i morgon tisdag samt för onsdag och torsdag.
Inte värmerekord
Trots att temperaturerna stiger till över de normala för säsongen når de inte upp till rekordvärmen i området sommaren 1945, då det var 34,9 plusgrader i Piteå och 36,9 grader varmt i Harads – en tätort i Bodens kommun som ligger mellan Jokkmokk och Boden.
I Sverige kan värmerekorden vara gamla, konstaterar Sverker Hellström, klimatolog på SMHI – men sedan 1997 har de tillfällen då det varit varmt eller mycket varmt i landet blivit allt fler.
— Alla somrar i Sverige sedan millennieskiftet har varit varmare än normalt, med undantag för två år – 2000 och 2012, berättar Sverker Hellström.
Varmare senaste 28 åren
En enskild värmebölja är inte det slutgiltiga beviset på klimatförändringar, däremot är en ökad temperatur vid fler tillfällen över lång tid ett tecken på klimatförändringar som i sin tur beror på ökade växthusgaser, uppger Sverker Hellström vidare.
SMHI:s gula varningar för höga temperaturer innebär en uppmaning att vara uppmärksam på kroppens varningssignaler, både hos sig själv och andra. Man bör också dricka vatten, ta det lugnt, hålla koll på inomhustemperaturen och hitta sätt att svalka sig.