Sverige bullar upp inför EU-halvår

Finanskris, klimatavtal och svajigt maktläge. Trubbel på rad inför ordförandeskap.


Finanskris, klimatavtal och svajigt maktläge i unionen.

Svårigheterna är många när Sverige tar över som EU-ordförande den 1 juli, konstaterade utrikesminister Carl Bildt och EU-minister Cecilia Malmström i Bryssel.

På måndagen presenterade Bildt och Malmström regeringens prioriteringar inför det svenska ordförandeskapet för internationell press. De passade också på att sprida svensk fikakultur och hade bullat upp med 400 hembakta kanelbullar från Svenska kyrkan i Bryssel.

Ett stort antal frågor kom från journalister från länder som hoppas få bli medlemmar i EU framöver. Det är tydligt att de har stora förhoppningar nu när utvidgningsvänliga Sverige tar över ordförandeklubban för ett halvår.

Carl Bildt anser att de har för stora förhoppningar på vad Sverige kan åstadkomma.

– Underverk står inte på vår agenda, säger Bildt till TT.

Den svenska agendan toppas av den pågående finanskrisen och förhandlingarna om ett globalt klimatavtal, liksom en rad institutionella frågor.

Sverige kan inte räkna med så mycket draghjälp från EU-maskineriet som andra ordförandeländer. EU-parlamentet är nyvalt, kommissionen på väg ut och dess chef José Manuel Barroso vet ännu inte säkert om han får sitta kvar. Dessutom ska Irland rösta om EU:s nya fördrag, Lissabonfördraget, en andra gång i oktober och till dess hänger mycket i luften.

Bildt fick frågan om han vill bli EU:s "utrikesminister" om Lissabonfördraget träder i kraft och en sådan post inrättas.

– Nej, jag är inte kandidat till någonting. Jag har fullt upp med vad jag gör, svarade Bildt.

Cecilia Malmström kampanjade under sin tid som EU-parlamentariker ivrigt för att EU-parlamentet ska sluta pendla mellan Strasbourg och Bryssel varje månad. Kommer hon att driva den frågan nu när Sverige är ordförande, undrade någon.

– Jag har inte ändrat åsikt, men det skulle kräva en ändring i EU:s fördrag och jag tror inte att det är rätt tillfälle för det just nu, sade Malmström.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!