Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny antidepressiv medicin

- 06/07/2009, 11:58 -

Nu finns det nytt hopp för alla djupt deprimerade svenskar.

Ett nytt läkemedel mot depression finns nu i Sverige. Det ska kunna rätta till en störd dygnsrytm, men vägen till godkännande har inte varit rak och biverkningar på levern manar till viss försiktighet.

Valdoxan är en helt ny typ av antidepressiv medicin. Den aktiva substansen agomelatin stimulerar hjärnans upptag av sömnhormonet melatonin. Därmed ska preparatet hjälpa mot sömnsvårigheter och störd dygnsrytm som är vanligt vid depression.

Till skillnad från de mest välanvända antidepressiva läkemedlen, de så kallade SSRI-preparaten, påverkar den nya medicinen inte hjärnans halter av signalämnet serotonin och därmed ska patienterna slippa biverkningar som viktuppgång och sexuella problem.

Däremot finns bland annat huvudvärk, illamående och ironiskt nog även sömnighet och sömnlöshet med på Valdoxans biverkningslista. Mest oroande är dock de tecken på nedsatt leverfunktion som har setts hos vissa användare. Läkare måste därför göra levertester på sina patienter innan medicinen skrivs ut, samt var sjätte vecka i början av medicineringen.

Det franska bolaget Servier står bakom preparatet. Redan 2005 försökte Servier få medicinen godkänd men då blev det tummen ned från expertgruppen CHMP vid det europeiska läkemedelsverket.

Preparatet hade då inte hade visat någon tydlig effekt jämfört med verkningslösa placebopiller. Sedan dess har nya studier gjorts och några av dem, men inte alla, har visat att läkemedlet fungerar.

Skrivet av: