Svenskar nöjda med spritpriser

Ny rapport visar att endast en av tio svenskar vill ha sänkt alkoholskatt.


För bara fyra år sedan var en majoritet av svenskarna för sänkt alkoholskatt, en femtedel tyckte att det var ett mycket bra förslag och även vissa nykterhetsorganisationer ansåg att det var rätt väg att gå. Men en ny undersökning visar att stödet minskat kraftigt sedan dess och att bara 9 % i dag anser att förslaget om en skattesänkning är mycket bra.

– Jag tror det beror på att stödet för sänkt alkoholskatt var exceptionellt hög 2004 och att det nu har gått ned till en normalnivå, säger Lennart Weibull, professor vid Som-institutet i Göteborg till Svenska Dagbladet.

Andra anledningar som anges ligga till grund för att stödet minskat är att de negativa konsekvenser som Finland upplevde när man sänkte skatten där, i form av social utslagning och ökat våld inom familjen, blev uppmärksammade i Sverige och troligtvis fick många att tänka om.

- Det visar att vanligt folk ser det samband som finns mellan billigare sprit och ökade skador, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Sven-Olov Carlsson till Drugnews.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!