Sommarens dödsdrog är här

En ny laglig drog har nu börjat sprida sig bland landets ungdomar.


Drogen som är känd under namnet methedrone är fortfarande helt laglig och säljs öppet på svenska nätshoppar.

Ruseffkterna sägs påminna om partydrogen ecstasy men methedrone är en helt ny drog och det finns ingen forskning som kan varna om eventuella bieffekter.

Men trots detta är många unga villiga att testa. Risken är därför stor att drogen blir lika populär som den närbesläktade substansen mefedron som förra året skördade dödsoffer i Sverige.

Och än så länge är den helt laglig. Till skillnad från sitt syskon - mefedronet som numera är olaglig.

Det var den 14 december förra året som en 18-årig kvinna avled efter att ha tagit mefedron, dagen därpå klassades drogen som hälsofarlig vara.

Än har inga rapporter kommit om dödsfall orsakade av den nya drogen, men många befarar att det endast är en tidsfråga.

Ungdomar har under flera år kunnat inhandla lagliga subsitut till narkotikaklassade varor medan polisen har stått maktlös.

Men nu vill folkhälsominister Maria Larsson ändra på den saken och tre nya lagförslag har tagits fram i en utredning som blev klar förra året. Polisen föreslås där få utökade möjligheter för att komma till bukt med näthandeln.

– Utredaren vill ge dem ett tydligt uppdrag att vara offensiva på nätet. Att upptäcka nya nätdroger snabbt och beställa och analysera dem, säger Maria Larsson till Aftonbladet.

Det är även tänkt att polisen ska få möjlighet att beslagta ämnen som ännu inte har blvit narkotikaklassade. Dessa skyddsbeslag skulle innebära att polisen kunde analysera drogerna och därmed ingripa tidigare, menar folkhälsominister Maria Larsson.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lavinfara under långfredagen

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.