Onsdag 23 Jun
Stockholm

Zyklon B-mannen inför rätta

Gasmannen står åtalad för att fyra gånger ha försökt mörda sin före detta flickvän.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I dag väcktes åtal mot den 32-årige Luleåbo som förökte mörda sin för detta sambo med det beryktade giftet Zyklon B. Mannen står åtalad för inte mindre än fyra mordförsök mot kvinnan som han har två barn tillsammans med.

Han åtalas också för att ha drogat och våldtagit den 27-åriga kvinnan. Luleåbon har suttit häktad sedan februari då händelserna ska ha inträffat.

Mannen, som hade gjort en beställning från nätet, kunde helt problemfritt hämta ut sin giftleverans från Tjeckien på ett lokalt postkontor.

32-åringen hade tre kilo Zyklon B i sin ägo vilket är tillräckligt för att döda 42 000 människor. Uragan D2, som giftet också kallas, är främst känt för att nazisterna använde det i koncentrationslägren.

– Uragan finns för att släcka liv, säger kammaråklagare Ulla-Karin Lindström till Norrländska Socialdemokraten i dag.

Mycket snart efter att mannen hade gripits visade det sig att han hade ställt frågor om giftet på diskussionsforumet Flashback. Mannen chattade på forumet under olika användarnamn och undrade också hur man skulle bete sig för att komma undan med mord. Bland annat använde han ett alias han kallade Gabriel sju.

Den 32-årige gasmannen vände sig till Flashback för att ställa detaljerade frågor om vilka kemikalier man ska använda för att framställa giftgasen:

2009-01-01, 22.08: Hjälp med kemikalie. Någon här som vet hur man tar reda på vad man har för kemikalier? Alltså har köpt lite saker från en kille utomlands men skulle villja veta vad detta är de är men bessitter inte sådana kunskaper.

Och på Flahback gäller regeln att som man frågar får man svar. Två stycken svar fick gasmannen innan han svarade:

2009-01-01, 22.28: Nja, det är inte knark i dem, det vet jag, för killen jag köpt det av pysslar inte med sånt och inte jag. Utan det är kemikalier av annan sort men tror jag blivit lurad men ej säker. 2009-01-01, 22.59: Ser ut som socker, små vita kristaller, känner inte igen lukten och kan fasiken inte beskriva den. Vad det skulle vara skickar jag som pm.

"Pm", som 32-åringen hänvisar till, är ett personligt meddelande till dem han chattar med på forumet. 40 minuter senare låser moderatorn på Flashback tråden, skriver Expressen.

Förutom mordförsöket i februari åtalas också mannen för att vid tre andra tillfällen ha försökt mörda sin exsambo. Han åtalas även för att ha drogat ner henne och våldtagit henne. Rättegången inleds på onsdag.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela