Svensk kulturpolis jagar "svart" musik

Konsertarrangör: "Det pågår en häxjakt mot svarta artister."


Narkotikapolisen slog på fredagen till mot reggaeartisten Beenie Man efter hans konsert på Gröna Lund i Stockholm. Inga misstänkta preparat hittades - trots detta plockades fyra personer in till Kronobergshäktet.

Det är inte första gången den här typen av tillslag sker mot artister inom reggae och hiphop.

Artisten Busta Rhymes krävde efter en konsert i Stockholm i fjol en ursäkt av polisen. Enligt Rhymes hade han blivit nedbrottad i samband med ett tillslag strax efter konsertens slut.

Vid samma tillfälle greps även Rhymes sidekick Spliff Star. Polisen antydde då i ett teveinslag att om man tar sig artistnamnet Spliff så får man faktiskt räkna med att det blir razzia.

Liknande tillslag har tidigare gjorts mot andra kända artister som Sean Paul och Snoop Dogg.

Arrangören av Beenie Mans konsert i fredags, artistbokaren Yared Tekeste (Malayka Music), hade blivit förvarnad att polisen skulle slå till. I en intervju med Nyheter24 uppger Yared Tekeste att han på väg in till Stockholm från Uppsala förföljdes av civilspanare.

– Ungefär vid Knivsta smyger en bil upp bakom mig som ligger väldigt nära och snart upptäcker jag att det är Uppsalas gatulangningschef. Jag blir irriterad och bromsar in varpå han uppfattar att jag ser honom, då kör han plötsligt om i hög hastighet. Situationen kändes hotfull.

Under konserten vinkade den världsberömde artisten Beenie Man till de närvarande poliserna och deklarerade öppet att han respekterar svensk lag och att han inte nyttjar några narkotikaklassade preparat under sin vistelse i Sverige. Det skulle visa sig att han talat för döva öron. Omedelbart efter konserten uppger Yared Tekeste att 10-13 civilspanare stormade artistens loge, där dennes familj och personer ur bandet befann sig.

– Polisen stormade in i logen och började fråga ut bandet och övriga som befann sig i rummet. De krävde att få lukta på flera personers andedräkt och ingen fick röra sig. Stämningen var hotfull och polisen fällde både sarkastiska och provocerande kommentarer. De hittade ingenting misstänkt men valde ändå att plocka med sig fyra personer ur bandet.

Yared Tekeste har mångårig erfarenhet av bokningar av reggae- och dancehallartister i Sverige. Han är även grundaren av Uppsala reggaefestival. Yared Tekeste säger till Nyheter24 att narkotikapolisen i Stockholm i över ett decennium arbetat intensivt med att motarbeta svart musikkultur: han upplever att det finns en rasistisk agenda.

– Det som hände i fredags är bara en i raden av liknande incidenter de senaste åren. Det pågår en häxjakt mot musikgenren reggae. Det värsta jag varit med om hände förra året på reggaefestivalen när civilspanpolisens insatschef fällde kommentaren " få bort den där apan" om den 72-årige artisten Lee ”Scratch” Perry. Vi har hållit tyst under många år, men nu har vi fått nog. Vi kan inte tilllåta att vår stolthet och värdighet trampas sönder och samman gång på gång.

Men är det inte polisens ansvar att ingripa om misstanke om brott föreligger?

– Självklart, men det här handlar inte om det. Jag har i egenskap av konsertbokare under många år trakasserats av falanger inom polisen, och det har bara blivit värre sedan jag på förra årets festival gick upp på scenen och kritiserade vissa civilspanares agerande under ett av deras tillslag. Polisens önskan är att vi ska tröttna och lägga ner.

Michael Lundsten, juridisk rådgivare för Uppsala reggaefestival, bekräftar det kompakta motståndet från polisens sida och pekar även han på att bakgrunden till de upprepade tillslagen är rasistisk:

– Man ska vara försiktig när man pratar om rasism men det är den enda slutsatsen jag kan dra. Det finns uppenbarligen ett motstånd från polisens sida mot den här typen av svart musikkultur. Det är vidrigt och fruktansvärt upprörande.

Hur kan du vara säker på det rör sig om rasism?

– Jag företräder andra bolag i en mängd olika frågor och jag stöter aldrig på den här typen av bemötande då. När jag arbetar med arrangörer av konserter inom reggaen är kommentarer som "Ja, men du vet ju hur den här sortens människor fungerar", inte alls ovanliga.

Jale Poljarevius från citypolisens spaningsrotel i Stockholm, som var operativ chef för tillslaget mot Beenie Mans konsert i fredags, säger till Nyheter24 att skälig misstanke förelåg mot de personer som plockades in.

– Arrangemanget gick under namnet Uppsala reggaefestival 2009 Warmup. Under reggaefestivalen i fjol testades cirka 250 personer positivt för narkotika [157 personer testades positivt, reds. anmärkning] och med den statistiken i bakhuvudet var det välbefogat med polisiär närvaro.

Förelåg det även skälig misstanke mot Beenie Man?

– Nej, men mot fyra personer i hans band som vi följaktligen också plockade in. Två av dem testades också positivt.

Varför misstänktes dessa personer för narkotikabrott?

– Det är fortfarande under utredning och därför gäller förundersökningssekretess. Jag går inte in på några detaljer i nuläget.

Hur vet ni att de personer som testats positivt inte brukat narkotikan i sina hemländer?

– Jag går som sagt inte in på några detaljer i nuläget.

Orlando John är som grundare av OP-Worldwide Sveriges största konsertarrangör inom hiphopgenren. Och har bjudit hit några av världens största rapartister. Många av dem vill aldrig komma tillbaka.

– Jag är mycket medveten om problemet eftersom jag upplevt det personligen i samband med att Snoop Dogg, Sean Paul och Busta Rhymes var i Sverige för att spela. Jag tror att det beror på att polisen inte är utbildad om hur det fungerar i verkliga livet. Det är antingen det - eller att de på grund av lättja ger sig på en målgrupp som är lättare att slå mot och mindre rebellisk.

– Vad skulle hända om polisen började arrestera välkända svenska profiler, bankirer, politiker eller den kungliga familjen på godtyckliga grunder? Jag har vairt en del av Stockholms uteliv sedan 1998 och jag har sett fler narkotikaanvändare inom Sveriges medel- och överklass än bland människor som köper biljetter till urban music-konserter.

Orlando John menar att såväl samhället som polisen hycklar kring narkotikan. Och han är besviken över att polisen inte väljer samarbete med arrangörerna i stället för konfrontation.

– Man behöver ingen hög IQ för att begripa att folk använder mer knark på arrangemang med elektronisk musik eller till och med runt Stureplan än på urban music-konserter.

– Även om jag är uppvuxen i Holland för jag en nolltoleranspolitik mot narkotika bland mina anställda och dem som köper mina biljetter. Jag tycker att polisen borde jobba tillsammans med oss promoters, artister och managers för att främja ett positivt budskap till de här ungdomarna. Om poliserna bara arresterar dessa artister kommer kidsen bara tycka att det är ännu coolare att knarka. En helt annan effekt än den polisen vill uppnå.

Om cirka tre veckor, den 6-8 augusti, är det dags för Uppsala reggaefestival. Yared Tekeste säger att mycket av hans fortsatta engagemang i artistbranschen i Sverige hänger på vilket bemötande han, publiken och artisterna får av polisen och Uppsala kommun. I dagsläget beskriver han emellertid samarbetet med Uppsala reggaefestivals kommenderingschef Per Halldén från Uppsalapolisen som "mycket bra".

Per Halldén själv bekräftar för Nyheter24 det goda samarbetet och är övertygad om att reggaefestivalen kommer att bli lyckad, även om han bävar för att narkotikbrott kommer att uppdagas.

– Uppsala reggaefestival är kanske den mysigaste och trevligaste plats du kan befinna dig på som polisman i tjänst. Du möts enkom av trevliga människor, glada tillrop, gemensamma fotograferingar och så vidare. Det är behäftat med väldigt lite spontana problem. Däremot finns det mer komplexa problem, narkotikarelaterade sådana exempelvis, säger Per Halldén till Nyheter24.

Förhoppningsvis slipper vi det i år.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!