Egmont anklagas för antipiratism

Fildelningsserien i Kalle Anka & Co misstänks vara beställningsjobb från högre ort.


Kalle Anka är en av Sveriges folkkäraste fiktiva figurer och har ihop med internationella doldisen Fantomen varit synonym med serietidningar i Skandinavien.

Ankeborg har sedan starten liknats vid en satir av det amerikanska samhället och dess kapitalistiska doktrin. Inte konstigt kanske att Farbror Joakim är en av Disneys mest framgångsrika serietidningar.

Precis som med deckarromaner och dramateveserier är det inte ovanligt att serietidningar tolkar sin samtid. USA:s president Barack Obama har varit en flitigt förekommande figur.

I tidningen Bamse introducerades nyligen karaktären Reinard Räv, som var misstänktsamt lik statsminister Fredrik Reinfeldt (m). Och i förra månadens Fantomen skrev Anna Jansson i en serie om hur den vandrande vålnaden uppfann penicillinet.

På torrentsajten The Pirate Bay kan man exempelvis ladda ned serietidningar. Detta har förlagan reagerat på som börjat införa digitala utgåvor.

Ska man då tolka den senaste utvecklingen mellan pärmarna i Kalle Anka & co: som samhällskritik eller bara en skildring av kidsens vardag? En vardag som ställdes upp och ned då ungdomarna blev brottslingar över en natt i och med med den kontroversiella Ipredlagen.

Det heta ämnet tas nämligen upp i veckans nummer av Kalle Anka & Co i serien "Kalle Anka - En laddad affär". Knatte, Fnatte och Tjatte ger sig iväg för att köpa en cd av artisten Åke Skrål och ber om hundra kronor av Kalle, som vägrar.

Lösningen på problemet blir att de tre laddar ned cd:n via internet tills de sparat ihop pengar för ett köp.

För Kalle öppnas en helt ny värld och han uppmanar dem att behålla pengarna. Själv får han idén att han kan köpa Skråls cd och hundra tomma skivor för att sälja och tjäna pengar. Skivbolagsdirektören Joakim von Anka hinner dock hindra honom mitt i kopierandet och upplyser om böter då hans bolag går miste om intäkter.

Fredrik Strömberg, ordförande för Seriefrämjandet och med åtskilliga år inom serievärlden, har aldrig sett något liknande när det gäller Kalla Anka & Co förut.

–Det är en oerhört pekpinneaktig propagandatext rätt upp och ned. Det känns inte som något som någon spontant har kommit på utan är beställt helt enkelt. Att det ska stå så där och inte ska kunna tolkas på ett annat sätt, säger Strömberg till Nyheter24.

Han tycker för övrigt att serien rent stilistiskt är dålig.

– Det är dålig i och med att den så tydligt serverar en "sanning" som inte går att ifrågasätta. Det är helt enkelt propaganda vi talar om här utan tvekan.

Politik i serier tillhör inte vanligheterna. Obama har redan blivit popkultur och har flitigt inkorporerats av de stora serieoligopolen Marvel, Image Comics och DC. Serietidningen Bamse har som sagt beskyllts för att innehålla socialistpropaganda och för att svartmåla kapitalismen.

–Det är inte särskilt vanligt med politiska budskap i serier. Och i varje fall inte så här tydligt och som skapar så mycket debatt. En serie som är mer känd för att innehålla budskap är tidningen Bamse. Den gjordes med avsikt för att förmedla budskap till barn och var en grundtanke från skaparen Rune Andréassons sida, säger Fredrik Strömberg.

– Men det finns inget liknande i Kalle Anka sedan tidigare. Visserligen kan man säga att den bakvägen förmedlar en rätt horribel kvinnosyn i serieböckerna exempelvis. Det är mer av en bakomliggande påverkan som inte är lika "in your face"-tydligt som fildelningsserien.

Strömberg gör bedömningen att serien gjorts i Holland, där en rättegång för närvarande pågår mot fildelningssajten The Pirate Bay. Därefter har Egmont i Sverige översatt och gett ut fildelningsserien. Seriejätten vill inte gå in på bakgrunden till hur serien kom till.

– Kalle Anka är en internationell produktion och detta är en tvåsidig serie av totalt 2 500 sidor årligen producerade seriesidor, säger Marika Bark, affärsområdeschef på Egmont, till Nyheter24.

Hon avfärdar tanken om att Egmont skulle se det som en viktig del i arbetet att lyfta samtidsfrågor i tidningen.

– Nej, Kalle Anka-tidningen består av påhittade historier men har samtidigt en nutida ton för att inte kännas uråldrig, säger hon.

Från Egmonts sida är fildelningsserien inget ställningstagande i fildelningsfrågan, menar Bark.

– Nej. Inte heller serien har någon annan sensmoral än att man ska hålla sig på rätt sida lagen.

Marcin de Kaminski, medgrundare av Piratbyrån och The Pirate Bay, misstänker likt Fredrik Strömberg att det handlar om ett beställningsjobb.

– När vi såg den här serien först trodde vi att det var ett skämt. För de försöker verkligen inte hymla med sina åsikter. Därför vore det inte konstigt att tro att det här är något man har köpt in, säger de Kaminski till Nyheter24.

–Det blir ett problem när man försöker påverka barn och ungdomar på det här sättet. Och det blir särskilt konstigt när dessa grupper i stort inte håller med om bilden som ges.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Största guldstöten i Kanada nära klaras upp

Kreml: Ukraina-hjälp från USA förändrar inget

Nytt bistånd från USA till Ukraina kommer inte att förändra dynamiken på slagfältet, hävdar Ryssland. Uttalandet kommer i samband med att USA:s kongress förbereder sig för en avgörande omröstning under helgen om långvarig militär finansiering till Ukraina.

Meteoritjägare överklagar till Högsta domstolen

Geologerna Anders Zetterqvist och Andreas Forsberg som i hovrätten förlorade den uppmärksammade tvisten om en meteorit som landade utanför Enköping i november 2020 överklagar till Högsta domstolen.

Nordea-chefen: Bedrägerivågen värst i Sverige

Sverige har större problem än grannländerna med vågen av bankbedrägerier, enligt Nordea-chefen Frank Vang-Jensen. Man ska vara väldigt försiktig och skeptisk, säger han om hur utsatta grupper ska skydda sig.

JO granskar tredje Kinberg Batra-rekrytering

Justitieombudsmannen (JO) granskar ytterligare en rekrytering kopplad till Anna Kinberg Batra och länsstyrelsen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.

Ny skyddsjakt på skånsk varg

Efter flera vargangrepp mot får på Söderåsen i Skåne blir skyddsjakt återigen aktuell.