Torsdag 28 Okt
Stockholm

Enkelt att fixa knark på nätet

Posten tvingas lämna ut drogpaket till minderåriga.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

KARLSTAD. Det finns flera icke narkotikaklassade ämnen med ruseffekt som enkelt går att beställa via nätet – preparat som många minderåriga klickar hem.

Nu har man också noterat en ökad försäljning av muskotnöt i matbutiker, som av ungdomar används som ett substitut till droger.

– Märker vi att den börjar försvinna för fort får vi diskutera att sälja den över disk istället, säger en butiksanställd i en matbutik i Karlstad, enligt NWT.

Ett annat icke narkotiklassat preparat är Spice, som ger användaren ett cannabisliknande rus. Eftersom Spice inte är förbjudet tvingas personal på postens utlämningsställen att lämna ut drogpaket till minderåriga.

–Om jag ser någon som blir nerslagen på gatan ingriper jag men här kan jag inte göra någonting. Men jag tänker vägra att fortsätta lämna ut paketen, då får de väl gripa mig då, säger en postanställd till NWT.

En annan anställd uppger att man ibland lämnar ut fem paket i veckan med suspekt innehåll.

För att narkotikaklassa en ny drog måste Statens folkhälsoinstitut och Läkemedelsverket undersöka preparatet. Men det har varit svårt att fastställa innehållet i Spice och polisen börjar bli desperat.

–Jag hoppas politikerna kommer att ta sitt ansvar, säger polisen Anders Finnström, enligt NWT.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela