Ny drog oroar norrländsk knarkpolis

Narkotikapolisen bävar för sommaren: "Polisen klarar inte det här ensam".


Polisen i Norrbotten är djupt oroad över den ökade användningen av narkotika den senaste tiden.

– Vi bävar för sommaren, säger narkotikapolisen Per-Olov Andersson till NSD.

Nya drogen Spice, som ännu inte har narkotikaklassats, har ökat lavinartat bland ungdomar i Norrbotten och finns på många skolor. Spice beskrivs som en blandning av olika örter och växter som ska ge en berusningseffekt liknande cannabis när den röks.

– Den har blivit väldigt populär. Vi började hitta den här för något år sedan. Sedan dess har den spridit sig mycket snabbt. Vi har hittat den på flera grundskolor och gymnasieskolor. Vi vet att den används så långt ner i åldrarna som av åttondeklassare, säger Per-Olov Andersson till NSD.

Spice har förbjudits i länder som Tyskland och Österike och inom polisen arbetas det hårt för att få den nya drogen klassad som narkotika och förbjuden även i Sverige så snart som möjligt.

Tillgången på andra narkotikapreparat är också stor.

– Det beror inte bara på de tragiska dödsfallen i Gällivare utan på många faktorer. Tillgången på olika tabletter och pulver med narkotiska effekter är större än någonsin. Genom internet och andra kanaler är de skrämmande lättillgängliga. Det förekommer många olika substanser och det är svårt att veta vad man får i sig så riskerna är stora för feldoseringar och oönskade bieffekter, säger Per-Olov Andersson till NSD.

Under sommarens ledighet ökar festandet bland ungdomar och många testar nya saker för första gången. Samtidigt har polisen mer begränsade resurser på sommaren.

– Polisen klarar inte det här ensam. Vi behöver hjälp. Föräldrar måste prata med sina ungdomar om det här och olika organisationer som arbetar med ungdomar måste vara medvetna om problemet, säger Per-Olov Andersson till NSD.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes till 16 års fängelse i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.