Rökmixar narkotikaklassade

I dag förbjöd regeringen ett flertal cannabissubstitut


I dag förbjöd regeringen de rökmixar som den senaste tiden har blivit populära bland ungdomar som ett lagligt alternativ till cannabis.

För en månad sedan lämnades ett förslag över till Socialdepartementet om en narkotikaklassning av de aktiva substanserna i diverse rökmixar som de senaste åren har sålts på nätet.

Narkotikaklassificeringen gäller redan från i dag eftersom Sverige fått ett undantag av EU-kommissionen och därmed inte behöver vänta i tre månader. Det anses vara till stor nytta då handlare och köpare inte hinner förbereda sig inför förbudet.

En av de mest kända örtmixarna har sålts under varunamnet Spice. För att hålla sig undan en narkotikaklassning har tillverkarna undanhållit konsumenterna en komplett innehållsförteckning och många har inhandlat drogen i tron om att det är en frågan om en naturlig örtblandning.

Men testar har visat att det i själva verket rör sig om diverse syntetiska cannabinoider som har sprejats på växtblandningarna. Många av dessa har rensats ut av läkemedelsindustrin i tidigt skede av läkemedelsutveckling och anses vara olämpliga för människor. I Tyskland och Frankrike har substanserna redan narkotikaklassats.

De substanser som i dag blivit förbjudna är; CP47,497-C6, CP47,497-C7, CP47,497-C8, CP47,497-C9, JWH-018, JWH-073 och HU-210.

– Narkotikaklassning är en viktig folkhälsoinsats för att förebygga drogmissbruk, säger Sarah Wamala, generaldirektör, Statens folkhälsoinstitut .

Spiceinformation:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!