Ryanair: Terroristbombningen inte vårt fel

Ryanairchefen anser att Sverige borde använda sig av regeringsplanet för att ta hem drabbade svenskar.


Hundratals svenskar är fast på paradisön Mallorca efter den bilbomb som detonerade utanför en av civilgardets förläggningar. Alla flygplatser på ön var stängda till klockan 18.00 och flera flygningar har ställts in.

–Det flygplan som skulle åka till Mallorca via Italien var tvunget att vända om till Sverige. De passagerare som skulle hem till Sverige på det planet är fortfarande kvar, säger Ryanairs Sverigechef Erik Elmsäter till Nyheter24.

Enligt Elmsäter fick de kvarlämnade svenskarna två alternativ: pengarna tillbaka eller att göra en ombokning och åka till alternativa destinationer för att därifrån ta sig tillbaka hem.

– Vi jobbar för fullt med att försöka boka in dem via olika destinationer för att få tillbaka dem till Sverige, säger Elmsäter.

Tänker ni ersätta resenärerna för extra hotellnätter?

– Nej, det var ju inte Ryanair som orsakade terroristbombningen.

Elmsäter säger även att regeringen borde hjälpa till med att hämta hem de strandade svenskarna.

– Regeringen har ju regeringsplan så om de inte används vore det en bra idé att skicka dit dem.

Men när Nyheter24 ringde till Utrikesdepartementets presschef Anders Jörle verkar han inte hålla med.

– Det är flygbolagets ansvar och regeringen har inga planer på att sätta in flygplan. Det är deras skyldighet att de här resernärerna kommer hem lyckligt, sade Anders Jörle till Nyheter24.

Men Jörle tror inte att svenskarna som är kvar på Mallorca behöver vara oroliga för bombningar.

– Attackerna har riktat sig mot polisiära mål, turister har inte varit utsatta på det sättet. Det är om man skulle ha extrem otur och råka vara i närheten, säger Jörle.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!