Bildt avfärdar Iran-kritik

Utrikesministern ångrar inte sitt beslut att låta Sveriges ambassadör närvara vid ceremonin.


När Mahmoud Ahmadinejad svors in som Irans president på onsdagen valde många länder att markera sin ställning kring fusket i presidentvalet genom att inte skicka ambassadörer eller representanter till ceremonin.

Men Carl Bildt gick emot bojkotten och Sveriges ambassadör i Iran, Magnus Wernstedt, närvarade vid ceremonin. Beslutet har mött massivt motstånd och bland kritikerna finns Bildts partikollega Göran Lindblad (M), riksdagsledamot och ordförande för Europarådets svenska delegation.

– Det är skandalöst att Sverige som EU-ordförande skickar sin ambassadör, säger Lindblad till SVT.

– Det finns ju inget diplomatiskt att vinna på att närvara. Vi ska givetvis ha diplomatiska förbindelser för det är ett sätt att kunna påverka och dessutom skaffa information. Men vi behöver inte närvara vid den här typen av formella högtidligheter som legitimerar en terrorregim, säger Göran Lindblad till Sveriges Radio.

Men nu avfärdar utrikesminister Carl Bildt (M) kritiken och understryker att det inte ligger något politiskt ställningstagande i Sveriges närvaro.

– Vår utrikespolitik uttrycker vi genom våra uttalanden och i de ståndpunkter som vi har tagit. Däremot har vi alltid ambassadörer närvarande i alla möjliga och omöjliga länder alldeles oavsett regimen i fråga. Observatörer är bättre när de är närvarande än när de är frånvarande, säger Bildt till Sveriges Radio.

Flera nationer var helt frånvarande vid ceremonin medan vissa länder, bland dem Tyskland, valde att skicka representanter av lägre rang för att markera sin ovilja gentemot hur Ahmadinejad har tagit sig till makten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tesla levde inte upp till prognos

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.

Rysk biträdande försvarsminister gripen

En av Rysslands många biträdande försvarsministrar, Timur Ivanov, har gripits, meddelar Rysslands undersökningskommitté, en av landets brottsbekämpande myndigheter.

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

1 timme sedan
En högerextrem fransk borgmästare har infört ett nattligt utegångsförbud för barn under 13 år. Tilltaget är det senaste för att motverka ungdomsvåld i landet.