Bildt avfärdar Iran-kritik

- 06/08/2009, 10:40 -

Utrikesministern ångrar inte sitt beslut att låta Sveriges ambassadör närvara vid ceremonin.

När Mahmoud Ahmadinejad svors in som Irans president på onsdagen valde många länder att markera sin ställning kring fusket i presidentvalet genom att inte skicka ambassadörer eller representanter till ceremonin.

Men Carl Bildt gick emot bojkotten och Sveriges ambassadör i Iran, Magnus Wernstedt, närvarade vid ceremonin. Beslutet har mött massivt motstånd och bland kritikerna finns Bildts partikollega Göran Lindblad (M), riksdagsledamot och ordförande för Europarådets svenska delegation.

– Det är skandalöst att Sverige som EU-ordförande skickar sin ambassadör, säger Lindblad till SVT.

– Det finns ju inget diplomatiskt att vinna på att närvara. Vi ska givetvis ha diplomatiska förbindelser för det är ett sätt att kunna påverka och dessutom skaffa information. Men vi behöver inte närvara vid den här typen av formella högtidligheter som legitimerar en terrorregim, säger Göran Lindblad till Sveriges Radio.

Men nu avfärdar utrikesminister Carl Bildt (M) kritiken och understryker att det inte ligger något politiskt ställningstagande i Sveriges närvaro.

– Vår utrikespolitik uttrycker vi genom våra uttalanden och i de ståndpunkter som vi har tagit. Däremot har vi alltid ambassadörer närvarande i alla möjliga och omöjliga länder alldeles oavsett regimen i fråga. Observatörer är bättre när de är närvarande än när de är frånvarande, säger Bildt till Sveriges Radio.

Flera nationer var helt frånvarande vid ceremonin medan vissa länder, bland dem Tyskland, valde att skicka representanter av lägre rang för att markera sin ovilja gentemot hur Ahmadinejad har tagit sig till makten.

Skrivet av: