Tisdag 26 Okt
Stockholm

Hög standard ger hög hyra

Det ska vara möjligt att välja bort lyxig utrustning i hyresrätten. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det ska vara möjligt att välja bort lyxig utrustning i hyresrätten. Och enklare att få dyrare frys eller rent av balkong mot högre hyra, föreslår regeringens utredning.

Men fastighetsägarna tycker att utredningen är för feg.

Idén bakom utredningen som tillsatts av bostadsminister Mats Odell är att det ska bli enklare att få välja till eller från extra utrustning för landets 1,5 miljoner hyresgäster. Hittills har många fastighetsägare varit tveksamma till att göra avtal med hyresgästerna om extrautrustning mot högre hyra. För sådana avtal kan senare underkännas i hyresnämnden och värdarna vill inte riskera att bli stående med kostnader som de inte kan få täckning för.

Utredaren Lars Olsson lämnade på fredagen över sitt förslag som i praktiken innebär en rad uppmjukningar av bruksvärdessystemet för att minska osäkerheten för hyresvärdarna.

Balkong som tillval

Hyresgäster och värdar ska från 2010 kunna träffa frivilliga avtal om tillval som ger hyresvärden rätt till ersättning för sina kostnader, om förslaget genomförs. Det ska också gälla frånval, till exempel att man behåller ett gammalt men fungerande kylskåp lite längre mot lägre hyra.

Avtalen kan gälla exempelvis exklusiva vitvaror och golv eller tätare underhållsintervall. Balkong kan också vara ett exempel på tillval. Men avtalen ska förhandlas med hyresgästföreningen. Och utredningen sätter en gräns på en hyreshöjning på högst 80 procent.

Hyresgästföreningen har suttit med i utredningen och gett klartecken. Undantagen från bruksvärdessystemet får inte gälla längre än i tio år. Men Fastighetsägarna tycker att utredningsförslaget är för mesigt. Det behövs inga gränser för frivilliga hyrestillägg eller avdrag anser chefsjuristen Rune Thomsson.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela