Onsdag 23 Jun
Stockholm

Jourläkare hade 2,6 promille etanol i blodet

"Om det händer så kan han bli avstängd under en längre period."

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En 48-årig läkare på ett sjukhus i Umeå behandlade nyligen patienter - med 2,8 promille etanol i kroppen.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, det är nolltolerans som gäller, säger överläkaren vid sjukhuset till Aftonbladet.

I dag blev det samtidigt klart att han får fortsätta sin tjänst, men ska kontrolleras under de tre närmaste åren.

– Det lades upp ett program då som han fortfarande går under. Han är satt i tjänst nu igen men följs hela tiden i hanteringen. Han går på kontroller hos den medicinskt ledningsansvarige på enheten som kontrollerar hur han sköter sina patienter. Och dels går även läkaren på kontroller om han är drog – eller alkoholpåverkad, säger överläkaren.

Behandlade flera patienter - full

Det var i oktober förra året som läkaren hoppade in som jourhavande läkare på akuten. Han hann behandla fyra patienter innan han upptäcktes.

– De kände att det luktade sprit och läkaren togs ur verksamheten på en gång, säger överläkaren vid det aktuella sjukhuset.

Läkaren har sedan dess berättat om sina alkoholproblem, att han druckit regelbundet sedan år 2000 och att han ofta får "blackouts".

"Alla är förvånade"

Överläkaren på sjukhuset säger att han nu fått sin andra chans - händer det igen så kommer han bli avstängd under en lång tid. Samtidigt menar han att alla är förvånade över det som hänt.

– Vi har gått tillbaka och frågat där han varit verksam tidigare, och alla är förvånande över att han skulle ha någon form av missbruk. Ingen har märkt något. Jag har pratat med läkaren själv som mår mycket dåligt över det här, men förstår vad som gäller nu, säger överläkaren till Aftonbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela