Söndag 16 Maj
Stockholm

Ville spränga Bandidosledare - får sänkt straff

Högsta domstolen tar inte upp gängledarbråket. Asirledaren döms inte för förberedelse till mord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det står klart att ledaren för det kriminella gänget Asir har beställt bombanordningar från Kroatien. Bevisen är övertygande. Men att de skulle användas till att mörda ledaren för Bandidos, Mehdi Seyyed, tycker hovrätten är oklart. Högsta domstolen tar inte upp målet.

Hovrätten har ändrat tingsrättens dom och Asirledaren åtalas inte för förberedelse till mord. I stället döms han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och domen sänks till fyra års fängelse.

Det var under hösten 2007 som ledaren för Azir åkte till Sarajevo i Bosnien och Zagreb i Kroatien. Enligt polisavlyssningar visar samtal från Asirledarens telefon att han varit i kontakt med personer angående handel eller smuggling av vapen eller narkotika. Ett samtal visar tydligt att det handlat om anskaffandet av explosiva anordningar.

Åklagaren menar att anordningarna var till för att döda Bandidosledaren Mehdi Seyyed. Detta eftersom att ledaren för Asir varit i konflikt med olika Bandidosanhängare då han vistades på Tidaholmsanstalten. Men också för att en Asiranhängares bostad besköts under 2007 och en beskjutning som ägde rum vid Asirledarens bostad i Uppsala 2005.

Men Mehdi Seyyed har hela tiden förnekat att det skulle finnas någon spänning mellan honom och ledaren för Asir. Detta motsäger dock uppgifter som kommit fram efter telefonavlyssningar mellan Bandidos och Asir. I dessa talas det om att man ska "hålla sina grabbar" hemma ett antal dagar och försöka träffas och hitta en lösning.

Enligt hovrätten är uppgifterna alldeles för svaga för att bevisa att Asirledarens avsikt varit att mörda Mehdi Seyyed.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela