Ville spränga Bandidosledare - får sänkt straff

Högsta domstolen tar inte upp gängledarbråket. Asirledaren döms inte för förberedelse till mord.


Det står klart att ledaren för det kriminella gänget Asir har beställt bombanordningar från Kroatien. Bevisen är övertygande. Men att de skulle användas till att mörda ledaren för Bandidos, Mehdi Seyyed, tycker hovrätten är oklart. Högsta domstolen tar inte upp målet.

Hovrätten har ändrat tingsrättens dom och Asirledaren åtalas inte för förberedelse till mord. I stället döms han för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och domen sänks till fyra års fängelse.

Det var under hösten 2007 som ledaren för Azir åkte till Sarajevo i Bosnien och Zagreb i Kroatien. Enligt polisavlyssningar visar samtal från Asirledarens telefon att han varit i kontakt med personer angående handel eller smuggling av vapen eller narkotika. Ett samtal visar tydligt att det handlat om anskaffandet av explosiva anordningar.

Åklagaren menar att anordningarna var till för att döda Bandidosledaren Mehdi Seyyed. Detta eftersom att ledaren för Asir varit i konflikt med olika Bandidosanhängare då han vistades på Tidaholmsanstalten. Men också för att en Asiranhängares bostad besköts under 2007 och en beskjutning som ägde rum vid Asirledarens bostad i Uppsala 2005.

Men Mehdi Seyyed har hela tiden förnekat att det skulle finnas någon spänning mellan honom och ledaren för Asir. Detta motsäger dock uppgifter som kommit fram efter telefonavlyssningar mellan Bandidos och Asir. I dessa talas det om att man ska "hålla sina grabbar" hemma ett antal dagar och försöka träffas och hitta en lösning.

Enligt hovrätten är uppgifterna alldeles för svaga för att bevisa att Asirledarens avsikt varit att mörda Mehdi Seyyed.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

1 timme sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.