Krögare vägrar servera berusade gäster

Stor förändring i hur krögarna bemöter sina gäster visar ny studie från länsstyrelsen.


De skånska krögarna blir allt hårdare mot berusade gäster, som allt oftare nekas köpa alkohol. Det visar en ny studie från länsstyrelsen, där myndigheten granskat de skånska krögarna i en uppföljning från 2006.

När personer som spelade fulla och skulle beställa alkohol var det bara var sjunde krog som serverade. Det är en märkbar förändring då var tredje restaurang serverade alkohol i samma situation 2006. Totalt granskades 96 krogar.

– Vi har kunnat se att barpersonal är mer medvetna, frågar varandra och säger ofta nej direkt. Det finns en ny attityd och det är roligt att se en förändring, säger Siv Gyllix, projektledare för Ansvarsfull alkoholservering på Länsstyrelsen i Skåne län, till Sydsvenskan.

I fallen har personerna som spelat fulla försökt beställa en öl efter att de sluddrat, fumlat och indikerat för bartendern att personen varit kraftigt berusad.

– För gästen själv är det roligare om den kommer ihåg hur trevligt den hade i går. Och för krögaren är det ju bra att gästerna kommer hem ordentligt så att de kan komma tillbaka nästa helg. Det handlar om trivseln på krogen, säger Siv Gyllix till Sydsvenskan.

Servering av kraftigt berusade gäster kan resultera i böter eller upp till sex månaders fängelse. Krögaren riskerar också att mista alkoholtillståndet.

– När de kommer fram säger jag ”Hej, hur mår du, är du full?” och så skriker de ”Jaa”. Då säger jag ”Ledsen, men då ska du inte ha mer”. Det händer flera gånger varje helg att jag måste säga nej till någon, säger bartendern Marc Cabriera om sina knep för att placera gästerna.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.