Karlstad inför egen valuta

Bussarna i Värmland tar nya tag för att minska risken för rån.


Stadsbussarna i Karlstad får egen valuta.

Det är för att minska risken för rån som Karlstadsbuss infört den egna valutan som kallas Turkronor.

– Vi kan inte låta chaufförerna hantera så mycket kontanter, säger kommunalrådet Håkan Holm (s) till Nya Wermlands Tidningen.

Valutan presenterades på en presskonferens under måndagen.

Karlstadsbuss har länge arbetat med att försöka få bort kontanthanteringen på stadsbussarna. Bland annat har man infört möjligheten att kunna köpa biljett via sms.

Bakgrunden är att två bussar utsatts för rån under våren och sommaren.

– Bussarna har blivit rånobjekt och det måste stävjas. Det ska inte vara så att personalen ska behöva känna oro, säger Sören Bergerland, chef på Karlstadsbuss, till Nwt.

Det senaste steget mot helt kontantfria bussar är den nya valutan, som bara ska fungera på stadsbussar och båtbussar i Karlstad.

Turkronorna ska kunna köpas i butiker i Karlstad och fungerar ungefär som resecheckar.

Men turkronorna kommer inte att cirkulera som en vanlig valuta. Så fort de lämnats till busschauffören ska de makuleras.

– Ska man handla med pengar på bussen i fortsättningen så är det turkronor som gäller. Har man dem i plånboken så kan man göra så som man gjort förut. Det är bara själva sedeln man betalar med som ser annorlunda ut, säger Bergerland till Nwt.

Nyheten sjösätts fullt ut på måndag, men redan den här veckan ska Turkronorna gå att köpa och använda.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.