Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Karlstad inför egen valuta

Nyheter | 07/09/2009 21:07

Bussarna i Värmland tar nya tag för att minska risken för rån.

Stadsbussarna i Karlstad får egen valuta.

Det är för att minska risken för rån som Karlstadsbuss infört den egna valutan som kallas Turkronor.

– Vi kan inte låta chaufförerna hantera så mycket kontanter, säger kommunalrådet Håkan Holm (s) till Nya Wermlands Tidningen.

Valutan presenterades på en presskonferens under måndagen.

Karlstadsbuss har länge arbetat med att försöka få bort kontanthanteringen på stadsbussarna. Bland annat har man infört möjligheten att kunna köpa biljett via sms.

Bakgrunden är att två bussar utsatts för rån under våren och sommaren.

– Bussarna har blivit rånobjekt och det måste stävjas. Det ska inte vara så att personalen ska behöva känna oro, säger Sören Bergerland, chef på Karlstadsbuss, till Nwt.

Det senaste steget mot helt kontantfria bussar är den nya valutan, som bara ska fungera på stadsbussar och båtbussar i Karlstad.

Turkronorna ska kunna köpas i butiker i Karlstad och fungerar ungefär som resecheckar.

Men turkronorna kommer inte att cirkulera som en vanlig valuta. Så fort de lämnats till busschauffören ska de makuleras.

– Ska man handla med pengar på bussen i fortsättningen så är det turkronor som gäller. Har man dem i plånboken så kan man göra så som man gjort förut. Det är bara själva sedeln man betalar med som ser annorlunda ut, säger Bergerland till Nwt.

Nyheten sjösätts fullt ut på måndag, men redan den här veckan ska Turkronorna gå att köpa och använda.

Skrivet av: