Lördag 15 Maj
Stockholm

Sturebyrättegången: Flickan skärrad i rätten

Kammaråklagare Jakob Holmberg yrkar på fyra års sluten ungdomsvård för flickan och pojken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

När åklagaren Jakob Holmberg läste upp sitt yrkande i rättegången i Södertörns tingsrätt som rör Sturebymordet var flickan skärrad, medan pojken tittade ned i golvet. Under onsdagens slutpläderingar i målet har Holmberg nämligen krävt att 16-åringarna ska dömas till fyra års sluten ungdomsvård. Det motsvarar livstidsstraff för vuxna.

– Min målsättning i rättegången har varit att få fram sanningen. Jag tycker på sätt och viss väldigt synd om er båda. Om ni döms hoppas jag att ni tar chansen att nyttja tiden väl för att bearbeta allt föra att komma på fötter igen, och jag önskar er lycka till, sa åklagaren, enligt Aftonbladet.

Holmberg kräver även att det ska göras en större rättspsykiatrisk undersökning av båda ungdomarna. Han yrkar på ett högre skadestånd än praxis med argumentet att de anhöriga till den mördade flickan inte kunnat bearbeta dödsfallet med anledning av den omfattande massmediebevakningen.

– Min enda uppgift just nu är att försöka beskriva den här förskräckliga händelsen och jobba för att min klient får en rimlig påföljd, har pojkens advokat Claes Borgström sagt till Nyheter24 i måndags.

Pojken och flickan är misstänkta för mordet på 16-åriga Therese Rojo Johansson i Stureby i juni. Flickan är åtalad för anstiftan till mord, medan pojken är åtalad för mord. Pojken har tidigare erkänt dådet, medan flickan förnekar brott.

– N.N. (pojken) har faktiskt gjort det. Å andra sidan är det visat i målet att N.N. (pojken) inte gjort det om inte N.N (flickan) förmått honom att göra det, sa åklagaren, enligt Aftonbladet.

Borgström var noga med att påpeka att målet handlade om barn i inledningen av sin plädering. Han menade att hans klient utsatts för "exempellösa kränkningar" av sin flickvän - den åtalade flickan.

–Det är N.N. (flickan) som driver detta genom att hela tiden komma tillbaka till ”har du gjort det än?”, och eftersom det är så finns det ingen annan logisk slutsats än att det är hon som kommit med idén, sa Borgström, enligt Aftonbladet.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela