Stängda dörrar begärs i Sturebyrättegång

Advokaterna vill skydda de åtalade från medial exponering.


På onsdag klockan 13.00 börjar rättegången kring det mycket uppmärksammade Sturebymordet. En 16-årig pojke och hans jämnåriga flickvän åtalas för mord respektive anstiftan till mord, på femtonåriga Therese Johansson Rojo.

De åtalades advokater kommer att begära att rättegången hålls bakom lyckta dörrar. Orsaken är de åtalades låga ålder och det väntade mediala intresset.

– Ja, det finns mycket som talar för att jag gör det. Med hänsyn till barnens ålder och den lagstiftning som finns, så finns den möjligheten. Det är nog ingen inblandad som vill att den massmediala uppmärksamheten ska bli större än vad den redan varit, säger Jan Karlsson, som företräder flickan, till Nyhetskanalen.se.

Den mordåtalade pojkens advokat Claes Borgström är inne på samma linje.

– Min klient är bara nyss fyllda 16 år, så jag tycker det är en självklarhet att begära det. Mot det står intresset av offentlighet men sen får vi se vilka skäl som rätten tycker väger tyngst, säger Borgström till Nyhetskanalen.se.

Motivet tros vara svartsjuka och enligt uppgifter ska den 16-åriga flickan ha tvingat sin pojkvän att mörda Therese – allt på grund av en kyss. Flickan har bedömts vara psyksjuk, men pojken är helt frisk.

Vännernas saknad efter 15-åringen är stor och flera internetsajter har skapats för att hedra hennes minne.

"Jag vet att du är borta nu, men nu när jag fattat vet jag inte om folk vill prata om det på samma vis. Jag sitter om nätterna och tittar på bilder och tänker tillbaka på de fina minnen. Det gör ont i hela kroppen av att veta att det är sant, att du är borta och aldrig kommer tillbaka igen", skriver en av vännerna på 15-åringens minnesblogg.

Rättegången hålls i Södertörns tingsrätt.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!