Söndag 4 Dec
Stockholm

Cp-barn injiceras med botox

Nervgiftet ifrågasätts efter dödsfall i USA och andningssvårigheter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Larmrapporter om att cp-skadade barn dött av botox väller in. Oroliga föräldrar kräver nu att behandlingsmetoderna ses över och Föreningen för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar (RBU) kräver att Socialstyrelsen agerar.

Tusentals barn med cp-skador i Sverige injiceras med nervgiftet botulinumtoxin, som finns i botox, för att lindra muskelspänningar och öka töjbarheterna i musklerna. Rapporter om dödsfall och andningssvårigheter har dock skrämt upp såväl lobbygrupper som föräldrar.

– Botox är ett av världens farligaste gifter och det sprutas in i musklerna på små barn. De långsiktiga effekterna är inte utredda och därför vill vi att Socialstyrelsen ska se över riskerna, säger Vicki Skure-Eriksson ordförande i RBU Västmanland, till Svenska Dagbladet.

Varken föreningen eller Livsmedelsverket vill däremot förbjuda behandlingsmetoden, men tycker att det är viktigt att föräldrar blir välinformerade innan de fattar ett beslut.

– Det hjälper väldigt många. Men eftersom vi har sett att det kan ge allvarliga biverkningar har vi reagerat det senaste året och ställt större krav på information från läkemedelstillverkarna, säger Ingmar Persson, senior expert på Läkemedelsverkets enhet för läkemedelssäkerhet, till Svenska Dagbladet.

Dosen ges till barn från två års ålder och kan i vissa fall vara hundra gånger högre än den som används för att släta ut rynkor.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.