Fuglesang berättar om rymdturen

"Det kändes som att jag satt där och styrde den här saken runt jorden."


Christer Fuglesang är åter på jorden. Klockan 02.53 i natt landade rymdfärjan efter 14 dagar i rymden. Vid 18-tiden var det dags för en presskonferens via telefon från Edwards-flygbasen i Kalifornien.

– Jag har haft det väldigt bra. Det har varit väldigt roligt. Det har flutit väldigt smidigt. Jag hade i stort sett inga problem den här gången.

Mycket talar för att detta var Fuglesangs sista rymdresa. Med två resor och fem rymdpromenader i bagaget har han gjort åratal av träning. Men det har varit värt varenda sekund.

–Det har varit värt all väntan. Upplevelsen i sig är enorm och värt mycket väntan. Jag ångrar absolut inte all träning under alla år. Det är en speciell känsla att arbeta utanför rymdstationen. Först känns det som man måste hålla sig fast för att inte ramla ned på jorden. Ett av de mest minnesrika tillfällena var när jag jobbade på toppen av stationen. Det var dagtid och jag såg hur jorden gled förbi under mig. Det kändes som att jag satt där och styrde den här saken runt jorden.

Men hemkomsten är inte att leka med. Fuglesang berättar att huvudet känns ungefär som dagen efter en rejäl kräftskiva.

–Det är tungt att komma tillbaka till jorden. Det känns som en kombination av dagen efter en ordentlig kräftskiva och ett maratonlopp. Det är stelt i musklerna. Balanssinnet är stört och man blir fumlig och tappar saker. Det är till och med svårt att gå på en rak linje med öppna ögon. Jag trillade åt sidan.

Vad som väntar härnäst är inte helt klart. Klart är att han ska spendera tid med sin familj. Resten får framtiden visa.

–Nu ska jag krama och pussa min fru och mina barn och sedan ska vi ut och äta, bara sitta och prata. Och dricka lite vin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!