Onsdag 30 Nov
Stockholm

Smugglingen av irakier minskar

Trots att det är en lönsam affär minskar smugglingen.(TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Människosmugglingen med Sverige som mål minskar, enligt Rikskriminalpolisen.

Samtidigt utreder tysk polis en härva där man försökt smuggla 57 irakier till Skandinavien.

I lördags slog tysk polis till mot en svenskregistrerad skåpbil på väg mot den danska gränsen. Vid ratten satt en 49-årig irakisk man med svenskt uppehållstillstånd, och i lastutrymmet 31 irakier i åldrarna 15 till 30 år, tätt ihopträngda.

– De var väldigt medtagna och uttorkade, säger Hanspeter Schwarz vid Flensburgpolisen, till TT.

–Vi vet inte hur länge de suttit inlåsta i skåpbilen men troligen flera dygn. Ingen av männen behövde dock föras till sjukhus.

– Skåpbilar stoppades Natten till fredag gjordes ett nästan identiskt tillslag på Autobahn. En skåpbil som stoppades visade sig innehålla 26 irakiska män i åldrarna 15 till 34. Föraren, en 54-årig irakier med svenskt pass, greps. Vi vet att båda bilarna var på väg till antingen Sverige eller Norge, säger Hanspeter Schwarz.

Enligt Hans Knutsen-Öy, aktionsgruppledare på Rikskriminalpolisen, har människosmugglingen till Sverige minskat. Förra året var det omkring 1 500 irakier som smugglades till Sverige varje månad, men nu har antalet gått ner till cirka 400 i månaden. Det beror delvis på att andelen irakier som får permanent uppehållstillstånd har minskat från 77 procent förra året till 25 procent i år. Då är det ingen större vits att ta sig till Sverige.

Enligt Hans Knutsen-Öy ligger flera olika ligor bakom smugglingen, som är en lönsam affär. Att smugglas till Sverige kostar omkring 150 000 kronor per person.

– Det rör sig om irakier som utnyttjar sina landsmän och som fraktar dem i kylutrymmen, på lastbilsflak och i hjulaxlar. Det är en fruktansvärt cynisk hantering, säger Hans Knutsen-Öy.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.