Nazister beväpnar sig

Medlemmarna begår våldsbrott regelbundet och beväpnar sig.


Nazistgruppen Svenska motståndsrörelsen skriver på sin hemsida att man "inte förordar en väpnad kamp" och att organisationen "är en civil motståndsrörelse".

Men enligt en granskning som gjorts av tidskriften EXPO använder sig medlemmarna ofta av skjutvapen och sprängmedel.

Dessutom inpräntas de med en syn på våld som politisk kamp i både tidskrifter och under organisationsmöten:

"Slå först och med full kraft"

"Motståndsrörelsen måste vara den kraft som föder det aggressiva och revolutionära tankesättet"

"Angreppet får inte avslutas innan motståndargruppen skingrats och flyr. När detta skett kan vi återgå till att åsamka omkullslagna motståndare ytterligare skada"

Detta är bara några citat från SMR:s tidning Budkavlen. Och under de senaste åren har polis upptäckt tre vapengömmor och senast i mars förra året fick man utrymma ett flerfamiljshus efter att stora mängder sprängmedel hittats hemma hos en medlem i SMR.

– Helt klart har medlemmarna under en lång period visat intresse för både legala och illegala vapen. Vålds- och vapenromantiken utgör en stor del av gruppens ideologi, säger Johan Olsson, chef på säkerhetspolisens författningsskyddsenhet till EXPO.

Tio av de 95 kartlagda personer som varit aktiva i SMR de senaste åren har dömts för 24 olika former av vapenbrott. Brott mot knivlagen är vanligast, följt av vapenbrott.

20 av aktivisterna har dömts för sammanlagt 25 fall av misshandel, men även två mordförsök och ett dråpförsök.

– De känner ett stort behov av att försvara både dem som uppfattas som svenskar och sig själva. Därför är vapnen och våldet en del av deras världsbild, tillägger Olsson för EXPO.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!